fbpx

Polipi grlića materice

Polipi grlića materice su uglavnom benigne izrasline. Prekomeran rast ćelija u sluzokoži dovodi do formiranja izraslina (polipa) na zidu materične šupljine ili na zidu cervikalnog kanala. Iako su uglavnom bezopasni, neki polipi mogu biti premaligno ili maligno izmenjeni, što se histeroskopijom može ispitati, a potom i odrediti pravilno lečenje.

Polipi materice – simptomi

Polipi materice ne moraju imati nikakve simptome, tj. žene sa ovim problemom uglavnom nisu svesne prisustva ovih izraslina. Međutim, nepravilno menstrualno krvarenje je uglavnom osnovni simptom koji ukazuje na prisustvo polipa. Pod nepravilnim menstrualnim krvarenjem se smatraju sledeća stanja:

  • Česte menstruacije koje se javljaju u nepravilnom vremenskom periodu i variraju u dužini trajanja i obilnosti
  • Krvarenje između perioda menstrualnog ciklusa
  • Preobilne menstruacije
  • Sterilitet
  • Vaginalno krvarenje nakon menopauze

Kako se polipi materice dijagnostikuju?

Ukoliko se posumnja na prisustvo polipa materice, obavezno se izvodi histeroskopija. Histeroskopija je dijagnostička i istovremeno terapijska procedura prilikom koje se ispituje unutrašnjost materice pomoću tankog endoskopskog optičkog instrumenta – histeroskopa, koji se uvodi u matericu i omogućava vizualizaciju materične šupljine. Nekada se polipi mogu prepoznati i ultrazvukom.

Lečenje

Prilikom ispitivanja, prvo se primenjuje dijagnostička (sagledavanje polipa), a potom i terapijska histeroskopija, prilikom koje se pomoću specijalnih instrumenata polip u celini i uklanja. Polipi se moraju uklanjati, jer se može desiti da sadrže premaligno ili maligno izmenjene  ćelije, iako su uglavnom benigni. Uklonjeni polipi se šalju na histopatolološku analizu, da bi se utvrdilo da li sadrže maligne ćelije. Ukoliko polip, koji je pomoću histeroskopa uklonjen, sadrži maligne ćelije, naš ginekolog će razgovarati sa vama u vezi sa daljim lečenjem i predložiti najbolji način za vaše dalje lečenje.

Retko se dešava da se polipi materice ponovo pojave nakon uklanjanja.

Međutim, ukoliko se to desi, neophodno je ponoviti histeroskopiju. Tek pojavom histeroskopije, kao minimalno invazivne procedure, postalo je moguće da se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji histeroskopom jednostavno dijagnostikuju i uklone sve promene, čime se ponovo uspostavlja intergritet (normalan oblik) materične šupljine.