Lipomi (poznatiji kao masno tkivo) su benigne izrasline koje nastaju kao posledica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. Ove izrasline su dobroćudne i uglavnom ne izazivaju nikakve komplikacije i neprijatne simptome.

Kako izgledaju lipomi?

Lipomi izgledaju kao mekani i elastičani čvorići. Mogu biti različitog oblika – okruglog, jajolikog ili diskoidnog. Ove benigne izrasline su mekane i pokretne u odnosu na okolno tkivo. Koža koja se nalazi preko lipoma ne menja boju, tako da se na koži manifestuju u obliku manjih ili većih izbočina. Glavne osobine lipoma su to što sporo rastu i ne prave nikakve komplikacije, osim ukoliko su veliki, pa pritiskaju okolno nervno tkivo. Lipomi se mogu pojaviti na bilo kom delu tela (na vratu, leđima, rukama, nogama, stomaku).

Lipomi se uglavnom uklanjaju iz estetskih razloga. Međutim, ukoliko je lipom većih dimenzija, može se desiti da pritiska okolno nervno tkivo, što izaziva bol i trnjenje tog dela kože.

 

Zašto se pojavljuju?

Ispod površine kože se nalazi potkožno masno tkivo koje se sastoji od masnih ćelija. Kada dođe do prekomernog rasta i nagomilavanja ovih ćelija na jednom mestu, pojavljuju se lipomi. Ne zna se uzrok nagomilavanja masnih ćelija u potkožnom tkivu, međutim naučnici smatraju da genetska predispozicija ima veze sa pojavljivanjem ovih dobroćudnih izraslina. Osim toga, ispitivanja su pokazala da, ukoliko dođe do povećanja telesne težine, može doći i do rasta lipoma.