fbpx

Klaster glavobolja

Šta je klaster glavobolja?

Klaster glavobolja je glavobolja koja se javlja u ciklusima (klasteri), a onda se bol povlači na određeni period (remisije). Napadi klaster glavobolje javljaju se skoro svakodnevno, više puta na dan, nedeljama ili mesecima tokom klaster perioda, što značajno utiče na kvalitet života.

Pauze (remisije) klaster glavobolje takođe mogu trajati mesecima ili godinama pre nego što se tegobe vrate. Ove vrsta glavobolje se najčešće javlja između 20. i 40. godine i prisutne su kod osoba oba pola, mada češće kod muškaraca. Takođe, glavobolje prate šablon i često se javljaju u isto vreme dana. Kada se jave noću obično su jačeg intenziteta nego u toku dana.

Koji su simptomi klaster glavobolja?

Pacijenti opisuju klaster glavobolje kao gorući ili probadajući bol uglavnom centriran iza jednog oka, ali može da se proširi na čelo, slepoočnicu, nos ili desnu strane lica koja boli. Pacijenti kažu da se javlja osećaj nemira tako da ne mogu da sede mirno, već osećaju potrebu za hodanjem. Propratni simptomi klaster glavobolja su zapušen nos na strani glave koja boli, spuštanje kapka ili suzenje oka koje boli. Takođe, može se pojaviti crvenilo kože na istoj strani i to samo tokom napada bola.

Napadi opisanog bola traju između 15 minuta i 3 sata i ponavljaju se svakodnevno, 1-8 puta dnevno tokom trajanja klaster perioda. Bol obično ne menja stranu.

Koji su uzroci klaster glavobolje?

Lekari ne znaju šta tačno izaziva klaster glavobolje. Smatra se da je u pitanju kombinacija abnormalnosti u funkciji neurotransmitera, trigeminalnog i autonomnih nerava i krvnih sudova..

Abnormalnosti u hipotalamusu

Dokazi snažno sugerišu da abnormalnosti u hipotalamusu, složenoj strukturi koja se nalazi duboko u mozgu, igraju važnu ulogu u klaster glavoboljama. Napredne tehnike snimanja su pokazale da se određeno područje u hipotalamusu aktivira tokom napada klaster glavobolje.

Hipotalamus je struktura autonomnog nervnog sistema i uključen je u regulaciju mnogih važnih neurohemijskih procesa.

San, biološki ritam i klaster glavobolje

Klaster napadi se često javljaju tokom određenih faza spavanja. Takođe često prate sezonsko povećanje svetlosti i rast temperatura. Mnogi ljudi prijavljuju porast napada kada dođe do promene letnjeg računanja vremena. Lekari zato smatraju da su klaster glavobolje povezane sa određenim biološkim ritmovima u organizmu.

Trigeminalni nerv

Trigeminalni nerv prenosi senzacije od lica do mozga i njegova aktivacija izaziva bol u oku povezan sa klaster glavoboljama. Takođe, on izaziva propratne simptome kao što su suzenje očiju i zapušenost nosa.

Proširenje krvnih sudova

Klaster glavobolje su povezane sa širenjem krvnih sudova i upalnim reakcijama nerava iza oka. Trigeminalni nervi se odvajaju od moždanog stabla iza očiju i šalju impulse kroz lobanju i lice. Upala može dovesti do karakterističnog uboda pulsirajućeg bola koji se obično oseća samo u jednom oku i koji pacijenti prijavljuju.

Lekarima još nije jasno šta tačno izaziva ove događaje u telu i kako oni potom izazivaju klaster glavobolju.

Kako se dijagnostikuje klaster glavobolja?

Dijagnoza klaster glavobolje postavlja se na osnovu tipičnih simptoma bolesti, a u odsustvu drugih uzroka koji bi mogli da dovedu do ovakvog stanja. Postoji više načina da se dijagnostikuje klaster glavobolja, ali prvi korak je odlazak kod lekara specijaliste za bolesti nervnog sistema – neurologa. Svi pacijenti treba da vode dnevnik glavobolja. Na osnovu fizičkog pregleda i simptoma koje pacijent ima lekar će da odluči dalji tok dijagnostike.

Sledeće dopunske procedure dolaze u obzir za klaster glavobolju:

1. ​​​​​​​Magnetna rezonanca glave

U pitanju je neinvazivna procedura koja se koristi za precizno snimanje mozga i drugih delova glave. Pacijent je u ležećem položaju tokom testa, a snimci se prave izlaganjem magnetnom polju i radiofrekventnim talasima. Procedura traje 20-45 minuta i potpuno je bezbolna.

2. Magnetna rezonanca krvnih sudova mozga (angiografija krvnih sudova mozga)

U pitanju je neinvazivna metoda snimanja arterijskih i venskih krvnih sudova glave. Test se radi dok je pacijent u ležećem položaju, ceo postupak traje 30-60 minuta i bezbolan je za pacijenta.

3. Elektroencefalografija (EEG)

Elektroencefalografija (EEG) je neinvazivna metoda koja ispituje električnu aktivnost mozga. Test se radi tako što se elektrode nanesu na glavu pacijenta, a njihovi signali se prikupljaju i analiziraju kako bi se utvrdilo stanje moždane aktivnosti. U toku snimanja pacijent će biti u sedećem ili ležećem položaju, a cela procedura traje 20-40 minuta i bezbolna je.

4. Kolor dopler ultrazvuk krvnih sudova vrata

U pitanju je neinvazivnan test koji pravi snimke krvnih sudova u vratu i protoka krvi kroz njih uz pomoć ultrazvuka. Medicinski tehničar će staviti gel na ultrazvučnu sondu i snimiti vrat pacijenta. Ova procedura je bezbolna i traje između 30 i 45 minuta.

5. Kolor dopler ultrazvuk krvnih sudova mozga

U pitanju je neinvazivna metoda koja uz pomoć ultrazvuka pravi snimke krvnih sudova u mozgu. Ovaj test utvrđuje kakav je protok krvi kroz krvne sudove mozga. Pacijent će u toku snimanja biti u ležećem i sedećem položaju, a medicinski tehničar će kreirati snimke sa ultrazvučnom sondom. Test je bezbolan za pacijenta i traje 30-60 minuta.

Lekar može da naruči i kompletnu krvnu sliku da bi proverio sedimentaciju eritrocita koja ukazuje na prisustvo upale u organizmu. Ova analiza je korisna za određivanje tačnog tipa glavobolje, a posebno je efikasna za isključivanje sekundarne glavobolje.

Kako se leče klaster glavobolje?

Lečenje za klaster glavobolju se zasniva na lekovima u profilaksi (Verapamil, Pronizon) i prekidanjem samog napada glavobolje. Lekar će odlučiti koje lekove za prekidanje napada da koristi na osnovu trajanja klaster glavobolje i učestalosti napada u toku 24 sata. Mogu se koristiti triptani, nesteroidni analgetici, kao i udisanje čistog kiseonika nekoliko minuta.

Lekovima kao što je Verapamil je potrebno 2-3 nedelje da počnu da deluju tako da u prelaznom periodu mogu biti korisni kortikosteroidi kao što je Pronizon. Profilaktička terapija se koristi samo tokom klaster perioda. Kod osoba koje dugo leče hronične klaster glavobolje litijum može da se koristi kao alternativa za Verapamil.

Izvori

Professional, C. C. M. (n.d.-a). Cluster headaches. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5003-cluster-headaches

Website, N. (2023, August 24). Cluster headaches. nhs.uk. https://www.nhs.uk/conditions/cluster-headaches/

Cluster headaches. (2024, February 22). Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/cluster-headaches