fbpx

Benigni kožni tumori

Benigni kožni tumori zapravo su svi tumori na koži koji nisu melanomi. Maligni melanom je invazivan, brzonapredujući i često po život opasan karcinom kože. Ovaj karcinom ipak, dosta je ređi od ostalih nemalignih (benignih tumora).

Nekoliko vrsta karcinoma kože spada u širu kategoriju nemelanomskog karcinoma kože, a najčešći među njima jeste karcinom bazalnih ćelija. Lečenje nemelanomskog karcinoma kože zavisi od vrste karcinoma. Lečenje raka kože obično uključuje operaciju uklanjanja ćelija karcinoma.

Karcinomo kože nazivamo sve promene na koži čije poreklo i vrstu nije moguće utvrditi fizičkim pregledom, već je neophodno obaviti biopsiju kože i poslati uzorak na patohistološku proveru. Uzimanje patohistološkog uzorka obavlja hirurg. Promena se otklanja metodom radiotalasa u lokalnoj anesteziji. Uklanjanja se kompletna promena, a deo se šalje na anlizu. Rezultati pristižu nakon 3 do 5 dana. Nakon pathosistološkog izveštaja, pristupa se daljem planu lečenja onda kada je tako nešto neophodno, tačnije kada patohistološka analiza ukaže na prisustvo malignog melanoma. Na sreću, najčešće ovakve promene ne budu dijagnostikovane kao maligne, već kao benigne. Najčešći benigni tumor je bazocelularni karcinom.

Bazocelularni karcinom

Bazocelularni karcinom ili karcinom bazalnih ćelija je vrlo česta vrsta karcinoma kože. Karcinom bazalnih ćelija razvija se u bazalnim ćelijama – tipu ćelije u koži koja stvara nove ćelije kože dok stare odumiru.

Karcinom bazalnih ćelija često se pojavljuje kao blago prozirna kvrga na koži, mada može imati i druge oblike. Karcinom bazalnih ćelija najčešće se javlja na delovima kože koji su izloženi suncu, poput glave i vrata.

Smatra se da je većina karcinoma bazalnih ćelija uzrokovana dugotrajnim izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju sunčeve svetlosti. Izbegavanje sunca i upotreba kreme za sunčanje mogu pomoći u zaštiti od karcinoma bazalnih ćelija.

Koji su simptomi bazocelularnog karcinoma?

Karcinom bazalnih ćelija obično se razvija na delovima tela izloženim suncu, posebno na glavi i vratu. Ređe se karcinom bazalnih ćelija može razviti na delovima tela koji su obično zaštićeni od sunca, poput genitalija.

Karcinom bazalnih ćelija pojavljuje se u vidu promene na koži, kao što je izraslina ili rana koja ne zarasta. Ove promene na koži (lezije) obično imaju jednu od sledećih karakteristika:

  • Biserno bela, ružičasta boja kože ili prozirna boja. Često su vidljivi sitni krvni sudovi. Kod ljudi sa tamnijim pigmentom kože lezija može biti tamnija, ali ipak donekle prozirna. Ova lezija se često pojavljuje na licu i ušima. Lezija može da pukne, prokrvar ili se oko nje može formirati krasta.
  • Smeđa, crna ili plava lezija – ili lezija sa tamnim mrljama – sa blago podignutom, providnom ivicom.
  • Ravna, ljuskava, crvenkasta mrlja sa podignutom ivicom – češće se javlja na leđima ili grudima. Vremenom ove promene mogu prilično porasti.
  • Bela, voštana lezija nalik na ožiljak bez jasno definisane granice, koja se naziva morfeaformni karcinom bazalnih ćelija, najmanje je česta.

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma preporučuje se obavljanje pregleda od strane hirurga, kako bi se eventualna promena na vreme otklonila i dijagnostikovala. Konsultativni pregled kod hirurga na poliklinici Alfa MEDICA je besplatan, bez obzira da li se nakon pregleda odlučite za obavljanje intervencije ili ne.