fbpx

Atipični kolposkopski nalaz

Atipični kolposkopski nalazi su posledica patoloških promena na grliću materice koje se mogu uočiti tokom kolposkopskog pregleda.

Atipični kolposkopski nalazi uglavnom zahtevaju biopsiju grlića materice, kako bi se utvrdio tip promene i shodno tome, odredila vrsta lečenja.

Atipični kolposkopski nalazi – tipovi promena

Leukoplakija

Leukoplakija se ispoljava u vidu belih naslaga na površini grlića materice, ali i vagine, vulve i perineuma. Jasno se vidi prilikom pregleda, često i bez nanošenja rastvora sirćetne kiseline. Bele naslage su posledica nagomilavanja keratina (keratinizacija) u sluzokoži koji se izdiže iznad površine okolne sluzokože. Ova promena uglavnom nastaje prilikom svojevrsnih iritacija vulve, kao što su dugotrajno nošenje pesara (prstenova), dijafragmi (kontracepcija) ili korišćenje tampona. Osim toga, leukoplakija može ukazivati na prisustvo HPV (humani papiloma virus) infekcija, ali i keratinizujućeg CIN-a (prekanceroza), kao i keratinizujućeg karcinoma grlića materice.

Iako je leukoplakija sama po sebi benigna promena, najčešće se vrši biopsija (uzima se uzorak) i šalje na histopatološku analizu, budući da može ukazivati na karcinom.

Acido-Beli Epitel (ACETOWHITE – AW)

Ovu promenu čine ćelije nezrele sluzokože čija je citoplazma gušća, a jedra krupnija, zbog čega odbijaju svetlost kolposkopa i dovode do bele prebojenosti površine grlića. Ovo je najvažnija kolposkopska slika, jer svi primeri CIN (prekanceroza grlića materice) imaju izvestan stepen ili nijansu bele prebojenosti.  Uz to, mnogo nemalignih promena na grliću daje AW epitel, kao što su HPV infekcija, nezrela metaplazija, upala (inflamacija), ali i maligniteti grlića materice kao što su adenokarcinom ili invazivni plano-celularni karcinom. Takođe, zavisno od stepena i proširenosti AW epitela, kao i nalaza PAPA testa, odlučujemo da li ovu promenu treba biopsirati (uzeti uzorak) ili pratiti.

Punktacije (BAZA LEUKOPLAKIJE)

Atipični kolposkopski nalazi mogu ukazati i na punktacije, gde se kroz nezreli beli AW epitel iz dubljih slojeva sluzokože pružaju i prodiru krvni sudovi. Oni unutar belog epitela izgledaju kao „crvene tačkice” i završavaju se na površini sluzokože. Punktacije se mogu javiti kao posledica obične upale ili brze metaplazije sluzokože, što su benigni razlozi, ali i kao posledica CIN-a (premaligne lezije) ili već razvijenog karcinoma grlića materice.

Mozaik 

Atipični kolposkopski nalazi mogu ukazivati i na mozaik, koji je jedna od najčešćih atipičnih kolposkopskih slika, gde se krvni sudovi iz strome grlića šire kroz sluzokožu, ali ne dopiru do površine, već formiraju mrežu nalik korpicama krvnih sudova koje okružuju blokove abnormalnih (belih) ćelija. Njegov izgled podseća na kockice na podu ili koru od pomorandže. Kao i punktacije, i mozaik se može pojaviti kod upale (inflamacije) ili nezrele metaplazije (fiziološki fenomen), ali i kod CIN-a (premaligne lezije) ili invazivnog karcinoma. Nalaz PAPA testa, kao i subjektivna procena lekara prilikom kolposkopije će odrediti da li će se mozaik biopsirati ili pratiti.

Atipični krvni sudovi

Kada se prilikom kolposkopije uoče atipični krvni sudovi, uvek se javlja sumnja na postojanje težih promena, posebno ako imaju poseban izgled (kao špageti, vadičep, zarezi, ukosnice, omče), kao i nagle promene u kalibru, pravcu i nepravilno grananje. Rezultat su dugotrajnog stalnog pritiska abnormalnog epitela (sluzokože) na papile strome. Često se nalaze u lezijama visokog stepena (CIN II i CIN III odnosno H SIL), ili kod invazivnog karcinoma grlića materice. Najčešće je kod ovih promena potrebna hitna biospija i histološka potvrda.

Kada se promene na ženskim reproduktivnim organima primete na vreme, brzo se može uspostaviti način lečenja, bez ikakvih daljih posledica. Zato je od presudne važnosti redovno ići na ginekološke preglede. U Alfa MEDICA poliklinici brinemo o vašem zdravlju, pa vam se zato posvećujemo  sa posebnom pažnjom i predanošću.