fbpx

Apsces Bartolinijeve žlezde

Apsces bartolinijeve žlezde može nastati kada se zarazi jedna od žlezda, koja se nalazi sa obe strane vaginalnog otvora. Kada je žlezda blokirana obično se formira cista. Ako se cista zarazi, to može dovesti do tzv. Bartolinijevog apscesa.

Ovaj apsces može biti prečnika do nekoliko centimetara. Obično uzrokuje jake bolove. Većina ljudi sa ovom bolešću potpuno se oporavi nakon medicinskog lečenja, mada je moguće da dođe do recidiva apscesa. Sam apsces nije retka pojava – oko 2% žena u nekom trenutku života prođe kroz ovo stanje.

Koji su simptomi formiranja apscesa?

Apsces obično uzrokuje pojavu izraslina ispod kože na jednoj strani vagine. Često je ova pojava praćna jakim bolom tokom bilo koje dnevne aktivnosti koja vrši pritisak na područje oko kojeg se formira apsces. Bol se može pojaviti tokom hodanja, sedenja ili seksualnog odnosa.

Groznica takođe može pratiti apsces. Područje apscesa verovatno će biti crveno, natečeno i toplo na dodir.

Šta uzrokuje pojavu apscesa Bartolinijeve žlezde?

Postoje dve Bartholinijeve žlezde, a svaka veličine graška. Žlezde se nalaze na obe strane otvora vagine. Omogućavaju lubrikaciju vaginalne sluzokože.

Lekari veruju da bakterije, poput E. coli i polno prenosive bolesti poput hlamidije ili gonoreje, mogu izazvati infekcije koje mogu dovesti do apscesa žlezda. Ako bakterije prodru u žlezdu, može doći do oticanja, infekcije i začepljenja.

Kada se tečnost nakupi u žlezdi, pritisak na tom području se povećava. Mogu proći godine pre nego što se tečnost nakupi u dovoljnoj količini da formira cista, ali se apsces može formirati i brzo nakon toga.

Ako infekcija i oteklina napreduju, žlezda može apscesirat što dovodi do pucanja na koži. Ovaj apsces ima tendenciju da bude vrlo bolan. Obično se pojavljuje samo na jednoj strani vagine.

Kako se dijagnostikuje apsces Bartolinijeve žlezde?

Da bi utvrdio da li imate apsces, lekar će pre svega obaviti fizički pregled. Proveriće da li u vagini postoje kvržice koje bi mogle ukazivati na apsces.

Takođe ginekolog će ukoliko je to potrebno uzeti uzorak iz područja kako bi otklonio sumnju o mogućoj polno prenosivoj bolesti. Ukoliko je rezultat pozitivan, PPB se mora lečiti zajedno sa apscesom.

Kod pacijentkinja starijih od 40 godina ili kod pacijentkinja koje su prošle kroz menopauzu, lekar će možda obavi biopsiju kako bi isključio druga potencijalna stanja. U retkim slučajevima apsces Bartolinijeve žlezde može ukazivati na karcinom.