fbpx

Peptička ulkusna bolest (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu)

Peptička ulkusna bolest vezuje se za pojavu otvorenih čireva koji se javljaju na unutrašnjoj sluznici stomaka i na gornjem delu tankog creva. Najčešći simptom peptičnog čira je bol u stomaku.

Peptični ulkusi uključuju:

  • Čir na želucu koji se pojavljuje na unutrašnjoj strani stomaka
  • Čirevi na dvanaestopalačnom crevu koji se javljaju na unutrašnjoj strani gornjeg dela tankog creva

Koji su uzroci peptičkog ulkusa?

Na prvom mestu u pitanju je infekcija bakterijom Helicobacter pilori i dugotrajna upotreba aspirina i protivupalnih lekova. Peptični ulkusi su češći kod starijih odraslih osoba koje često uzimaju lekove protiv bolova ili kod ljudi koji uzimaju lekove za osteoartritis.

Bakterija Helicobacter pilori obično se nalazi u sluzokožnom sloju koji prekriva i štiti tkiva duž stomaka i tankog creva. Ova bakterija može izazvati upalu unutrašnjeg sloja stomaka, stvarajući čir.

Iako postoji opšte mišljenje da stres i preterano začinjena hrana mogu uticati na pojavu ove bolesti, to zapravo nije tačno. Ove pojave utiču na pogoršanje opšteg stanja usled pojave peptičkog ulkusa, ali nisu direktni uzročnici same pojave.

Koji su najčešći simptomi peptičkog ulkusa?

Najčešći uobičajeni simptomi su:

  • Peckanje u predelu stomaka
  • Osećaj punoće, nadimanja ili podrigivanje
  • Tolerancija na masnu hranu
  • Gorušica
  • Mučnina

Najčešći simptom peptičkog čira je peckanje u stomaku. Stomačna kiselina pojačava bol. Takođe, prazan stomak izaziva pojačan bol, ali se on može ublažiti unosom određene hrane koja ispunjava želudac ili uzimanjem lekova koji smanjuju kiselinu. Bol je najčešće pojačan između dva obroka i noću.

Skoro tri četvrtine ljudi sa peptičkim čirom nema simptome.

Znatno ređe ulkusi mogu da izazovu teže simptome kao što su:

  • Povraćanje i povraćanje krvi – koja može biti crvena ili crna
  • Tamna krv u stolicama koje su crne ili smeđe boje
  • Teškoće prilikom disanja
  • Nesvesticu
  • Mučnina
  • Neobjašnjivo naglo gubljenje telesne težine
  • Promene apetita

Koje su rizične grupe za oboljevanje?

Pored pacijenata koji konzumiraju već pomenute lekove, rizik se povećava:

  • Kod pušača – pušenje može povećati rizik od pojave peptičnih čireva kod ljudi koji su zaraženi H. pilori.
  • Kod osoba koje konzumiraju alkohol u povećanim količinama. Alkohol može nadražiti i erodirati sluzokožu sluznice stomaka, a takođe i povećava količinu stvorene želudačne kiseline.
  • Usled naglog ili kontinuiranog stresa.
  • Kod pacijenata koji konzumiraju prezačinjenu hranu.

Nijedan od navedenih faktora ne uzrokuju direktnu pojavu čireve, ali svako od njih može povećati šansu za njegovu pojavu ili otežati process lečenja.