fbpx

Urtikarija – koprivnjača

Urtikarija, poznatija kao koprivnjača ili netlješika, predstavlja kožnu reakciju koja može imati brojne uzročnike, od kojih su najčešći alergijske reakcije, određeni lekovi, ili razne infekcije. Karakteriše je pojava izrazito svrabnih osipa koji mogu izgledati kao niz crvenih ili kožno obojenih ispupčenih delova ili plikova na koži. Ovi simptomi nisu samo neprijatni, već mogu biti i prilično uznemirujući za osobu koja ih doživljava.

Osip od urtikarije obično se manifestuje kao serija okruglastih plikova koji mogu varirati u veličini, i mogu se širiti ili spajati formirajući veće otečene površine. Ovi plikovi, poznati i kao “urtike”, imaju sposobnost da brzo menjaju oblik, veličinu, kao i lokaciju na koži. Jedinstvena karakteristika urtikarije jeste to što svaki plik obično nestaje u roku od 24 sata, ali na njegovo mesto mogu izbiti novi, čineći bolest nepredvidivom i često frustrirajućom za pacijente.

Iako je svrab najčešći simptom, osobe sa urtikarijom mogu doživeti i peckanje ili čak bol u zahvaćenim područjima. Pored fizičkog neprijatnosti, urtikarija može imati značajan uticaj na kvalitet života pojedinca, utičući na njegovu sposobnost za rad, spavanje, i učešće u svakodnevnim aktivnostima.

Razumijevanje prirode urtikarije, njenih simptoma i potencijalnih uzročnika prvi je korak ka efikasnom upravljanju i tretmanu ove kožne bolesti. Identifikacija i izbegavanje poznatih okidača može pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti epizoda urtikarije, doprinoseći tako poboljšanju opšteg dobrostanja i kvaliteta života pogođenih osoba.

Simptomi i dijagnoza urtikarije

Urtikarija, ili koprivnjača, manifestuje se kroz niz karakterističnih simptoma koji mogu biti ne samo neprijatni, već i uznemirujući za pojedinca. Glavni simptom su plikovi na koži koji mogu varirati u veličini, od malih tačkica do velikih, otečenih površina koje se mogu spojiti i formirati još veće lezije. Ovi plikovi su često praćeni svrabom, a ponekad i osećajem peckanja ili žarenja. Boja plikova može varirati od crvene do boje kože, a njihova pojava može biti iznenadna i bez očiglednog razloga.

Diagnoza urtikarije obično se postavlja na osnovu kliničkog pregleda. Lekar će razgovarati s pacijentom kako bi saznao o istoriji simptoma i potencijalnim okidačima, a zatim pregledati osip. U nekim slučajevima, mogu biti potrebni dodatni testovi kako bi se isključile druge bolesti i stanja koja mogu uzrokovati slične simptome. Ključno je da se pacijent detaljno ispita kako bi se utvrdila moguća povezanost simptoma s određenim aktivnostima, namirnicama ili izloženostima alergenima.

Uzroci urtikarije

Iako su simptomi urtikarije često jasni, utvrđivanje tačnog uzroka može biti izazovno. Urtikarija može proizaći iz raznih izvora, uključujući alergijske reakcije na hranu, lekove, ujede insekata, ili čak na određene biljke. Infekcije, posebno kod dece, takođe mogu pokrenuti pojavu urtikarije.

Među nealergijskim okidačima, fizički faktori igraju značajnu ulogu. Hladan vazduh ili voda, izlaganje toploti ili sunčevim zracima, vibracije, mehaničko iritiranje kože poput češanja, te intenzivno znojenje mogu izazvati simptome urtikarije kod nekih ljudi. Takođe, određene namirnice i pića, kao što su začinjena hrana, alkohol ili kafa, mogu biti okidači. Ponekad, uprkos temeljnom ispitivanju, konkretni uzrok urtikarije ostaje nepoznat.

Prepoznavanje i izbegavanje poznatih okidača ključno je za upravljanje urtikarijom. Pacijenti se podstiču da vode dnevnik simptoma kako bi identifikovali potencijalne uzroke. U slučajevima kada specifičan okidač ne može biti utvrđen, lečenje se fokusira na ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života pacijenta.

Lekarska pomoć i kada je potrebno obratiti se doktoru

Kada se na koži pojavi osip koji liči na urtikariju, odnosno koprivnjaču, praćen svrabom, crvenilom, i oticanjem, važno je obratiti se lekaru. Ovi simptomi, iako često prolazni, mogu biti indikacija dubljeg zdravstvenog problema ili alergijske reakcije. Posebnu pažnju treba obratiti ako su simptomi uporni ili se javljaju u ponavljajućim ciklusima, što može ukazivati na hroničnu urtikariju.

Postoje situacije kada je hitna medicinska pomoć neophodna, pogotovo ako urtikarija traje duže od 6 nedelja, što može signalizirati prisustvo osnovne infekcije ili hroničnog imunološkog poremećaja. U takvim slučajevima, lekarski pregled može otkriti uzrok dugotrajne urtikarije i usmeriti na adekvatan tretman.

Tretman i prevencija koprivnjače

Većina slučajeva urtikarije rešava se sama od sebe bez potrebe za intervencijom, ali postoje situacije kada je lečenje potrebno. Antihistaminici su često prva linija tretmana za ublažavanje simptoma urtikarije, kao što su svrab i oticanje. U težim slučajevima, moguće je da će lekar preporučiti jače lekove ili terapije za kontrolu simptoma.

Prevencija urtikarije obično se zasniva na izbegavanju poznatih okidača, kao što su određene namirnice, lekovi, ili ekstremni vremenski uslovi. Međutim, kod mnogih ljudi, tačan uzrok urtikarije ostaje nepoznat, što čini prevenciju izazovnom. Vođenje detaljnog dnevnika o simptomima, uključujući kada se pojavljuju i potencijalne okidače, može pomoći u identifikovanju uzroka i olakšati upravljanje stanjem.

U svakom slučaju, konsultovanje sa lekarom je ključno za pravilno upravljanje i tretman urtikarije, kao i za osiguranje da se ne previdi ozbiljniji zdravstveni problem. Pravovremena dijagnoza i adekvatan tretman mogu znatno poboljšati kvalitet života osoba koje pate od ove često neugodne kožne reakcije.

Izvori

Professional, C. C. M. (n.d.-c). Hives. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8630-hives

Modglin, L. (2023b, July 18). Hives: pictures, causes, and how to treat them. Healthline. https://www.healthline.com/health/hives

Healthdirect Australia. (n.d.). Hives (urticaria). Treatment, Causes and Symptoms | Healthdirect. https://www.healthdirect.gov.au/hives