fbpx

Bronhiektazija

Bronhiektazije predstavljaju bolest pluća u kojoj postoji trajno oštećenje u smislu proširenja disajnih puteva zbog oštećenja elastičnog tkiva pluća. Bronhiektazije se karakterišu širenjem zapaljene sluznice  bronhija, koje lako kolabiraju, pa je otežano pražnjenje sekreta iz njih, što dovodi do niza zapaljenskih procesa i oštećivanja svih slojeva disajnih puteva.

Uzroci nastanka bronhiektazije

Ova bolest pluća može biti urođena ili stečena, ali je stečena učestalija. Najčešći uzroci ove bolesti su cistična fibroza, imunološki defekti i infekcije, dok se nastanku nekih bronhiektazija ne zna uzrok. Ova bolest nastaje kao posledica neadekvatne evakuacije sekreta iz disajnih puteva, prilikom čega se u njima naseljavaju bakterije. Zaostali sekret oštećuje disajne puteve i omogućava naseljavanje patogenih bakterija zbog kojih se povećava sekrecija. Budući da elastično tkivo ne može efikasno odstraniti obilan sekret, koji se sve više nagomilava, pojavljuje se zapaljenja koje oštećuje sve slojeve zidova disajnih puteva, zbog čega oni postaju nepokretni.

Bronhiektazije predstavljaju beskrajan krug zapaljenskih procesa, budući da se sekret iz disajnih puteva otežano izbacuje zbog oštećenja elastičnog tkiva u disajnim putevima. Ukoliko se sekret ne izbacuje, stvara se pogodna podloga za bakterije koje izazivaju zapaljenske procese prilikom čega se elastično tkivo iznova usporava.

 

Simptomi bronhiektazije

Simptomi koji najčešće odlikuju ovu plućnu bolest su:

  • Hronični kašalj
  • Tragovi krvi u ispljuvku
  • Veoma obilno iskašljavanje žuto-zelenog sekreta
  • Povišena telesna temperatura
  • Bol u grudima
  • Gubitak apetita

 

Lečenje bronhiektazije

Ukoliko naš pulmolog ustanovi postojanje ove bolesti nizom kliničkih, dijagnostičkih i laboratorijskih analiza, procenjuje se u kojoj su meri disajni putevi zahvaćeni bolešću i na osnovu toga se postavlja najadekvatnija terapija. Bronhiektazije se, nažalost, ne mogu u potpunosti izlečiti, budući da je tkivo trajno oštećeno. Međutim, postoji niz metoda i procedura koje će uspešno suzbiti simptome ove bolesti i sprečiti dalje oštećenje disajnih puteva. Drenaža pluća fizikalnom terapijom je najčešći vid lečenja, ali na bronhiektazije se može uticati i inhalacijom ili hirurškom metodom.

Prevencija bronhiektazije

Budući da je ova plućna bolest najčešće stečena, najbolja prevencija je redovna poseta pulmologu. Posećujte našeg lekara redovno, budući da nekada i blagi simptomi prehlade mogu ukazivati na neki ozbiljniji zapaljenski proces. Ukoliko se na vreme dijagnostikuje, moguće je uspešno lečenje glavnog uzročnika pojave bronhiektazija, čime se elastičnom tkivu čuva osnovna funkcija.