fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Ginekologija

Kada je vreme za prvi ginekološki pregled?

Nekada se mislilo da bi većina mladih žena trebala imati prvi ginekološki pregled do kraja srednje škole. Danas je preporuka da se pregled obavi u toj dobi samo ako je seksualno aktivna ili ima bilo koji od sledećih znakova ili simptoma:

  • obilan vaginalni iscedak sa svrbeži, pečenjem ili neugodnim mirisom
  • nema znakova puberteta (rasta grudi, dlaka ispod pazuha, ili stidne dlake) sa 14 godina
  • izostanak menstruacije sa 16 godina
  • redovite menstruacije četiri do šest meseci i potom razdoblja dulje od četiri meseca bez menstruacije
  • bolne menstruacije koje dovode do propuštanja škole ili značajno narušavaju normalne aktivnosti
  • obilna krvarenja
  • krvarenja koja traju duže od 10 dana
  • pojavnost znakova trudnoće (izostanak menstruacije, osetljivost dojki, mučnina)
  • Papa test je nužno učiniti s 21 godina, bez obzira na seksualne aktivnosti

Koja je starosna granica za primenu programa lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje?

U poslednjih desetak godina starosna granica je pomerena naviše. Do 45. godine žena može da ima svoje jajne ćelije što se prethodno utvrđuje na ultrazvučnom skeneru 4D (utvrđivanje ovarijalne rezerve). Za one žene kod kojih ne postoji mogućnost dobijanja jajnih ćelija koristi se metoda donacije jajne ćelije, a starosna granica je limitirana zdravljem pacijentkinje.

Šta su sve uzroci steriliteta?

Uzroci steriliteta i faktori rizika za pojavu steriliteta su brojni: od godina starosti, preko poremećaja u menstrualnom ciklusu i ovulaciji, neprolaznost jajovoda, slabija funkcija jajnika, slaba pokretiljivost spermatozoida, sistemske bolesti, infekcije, povrede, ali i stres, gojaznost, psihološki i psihički problemi.

Da li su godine presudne kod ženskog steriliteta?

Uzroci ženskog steriliteta su brojni, ali godine imaju značajan uticaj. Mogućnost steriliteta (infertiliteta) kod žena između 35-44 godine života je duplo veća u odnosu na žene između 30-35 godine.

Imajući u vidu da plodnost žena opada sa godinama, sve žene starije od 35 godina ispitivanje steriliteta trebalo bi da počnu najkasnije u roku od 6 meseci od kada su pokušavale da zatrudne prirodnim putem, a to im nije uspelo.

Koji su najčešći razlozi muške neplodnosti?

Muška neplodnost je najčešće uzrokovana manjom proizvodnjom spermatozoida ili spermatozoidima koji ne plivaju dobro ili ne oplode jajašce kada bi trebalo.

Da li hormonska antibebi terapija može izazvati probleme pri planiranja trudnoće?

Hormonske antibebi pilule predstavljaju kombinaciju sintetskih progestina i malih doza estrogena. Oni antigonistički deluju na gonodotropnu funkciju prednjeg režnja hipofize i sprečavaju ovulaciju i u unutrašnjim polnim organima žene stvaraju nepovoljnu sredinu za prodiranje spermatozoida i implantaciju oplođene jajne ćelije.

Prepisuje se ženama u generativnom dobu kod kojih ne postoje kontraindikacije za primenu ove terapije i koje se operedele za ovu metodu kontracepcije. Kontraindikovane su kod žena sa oboljenjima jetre, sklonosti ka tromboembolijama. Neke studije ih ne preporučuju kod žena koje su u porodici imale karcinom dojki.

Štite od neželjene trudnoće ali ne i od infekcije.

Prepisuju se i ženama sa hormonalnim poremećajima da bi se regulisao menstruacioni ciklus, kao i kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika ili bolnih menstruacija.
Danas su doze hormona u kontraceptivnim tabletama male i ne postoji opasnost od sporednih neželjenih dejstava.

Pre prepisivanja kontraceptivnih tableta potreban je pregled pacijentkinje i odgovarajući laboratorijski pregled.

Kontraceptivne tablete mogu da se koriste duže godina i ne izazivaju probleme u vezi sa trudnoćom naprotiv po prekidanju uzimanja kontraceptivnih tableta žene lakše ostaju u drugom stanju.

Koji su pregledi neophodni u trudnoći?

Pored ginekološkog i ultrazvučnog pregleda ,već u toku prve kontrole neophodno je izmeriti telesnu težinu i krvni prtisak,koji je inače neophodno meriti pri svakoj sledećoj mesečnoj kontroli.

Posle osmog meseca trudnoće neophodno je jedanput nedeljno meriti krvni pritisak.Visoke vrednosti krvnog pritiska zahtevaju lečenje, jer mogu ugroziti i majku i plod.

Svaka žena bi pre trudnoće trebala da uradi PAPA test ukoliko nije urađen zadnjih godinu dana da bi se na vreme uočile patološke promene na ćelijama grlica ako postoje. Ukoliko se otkriju patološke promene na ćelijama grlica, a došlo je do trudnoće, neophodni su češći kolposkopski pregledi i pregledi PAPA testa, a lečenje se najčešće obavlja posle porođaja, ali u nekim slučajevima i u toku trudnoće.

Oticanje u trudnoći?

Oticanje u trudnoći predstavlja nakupljanje tečnosti u potkožnom tkivu prvenstveno nogu, ruku, lica i ponekada čitavog tela i jedan je od prvih znakova GESTOZE koja predstavlja BOLEST TRUDNOĆE. Obično je praćena povišenim vrednostima krvnog pritiska,poremećajem rada bubrega, povišenim vrednostima belančevina u mokraći, ali ponekada i dijabetesom.

PREKOMERNI PORAST TELESNE TEŽINE prvi je znak GESTOZE.
NEOPHODNO JE DA ODMAH POSETITE SVOG GINEKOLOGA!

Da li su neophodni vitaminski preparati u trudnoći?

Ukoliko trudnica jede zdravu i raznoliku hranu bogatu svežim voćem i povrćem vitaminske preparate ne treba koristiti. Od vitamina je samo neophodna FOLNA KISELINA u prvom trimestru trudnoće u dozi od 400-500 mikrograma dnevno.

Npr. šoljica sirovog spanaća sadrzi 400 mikrograma folne kiseline, velika čaša soka od pomorandže sadrži 70 mikrograma.

Sport u trudnoći?

Ukoliko se trudnoća odvija bez komplikacija nema ograničenja za bavljenje sportom. Ipak treba izbegavati sportove koji zahtevaju veliki telesni napor. Preporučuje se plivanje i džoging.

Seksualni odnosi u trudnoći?

Seksualni odnosi dozvoljeni su do kraja trudnoće, ukoliko je trudnoća uredna, ali u određenom položaju /bez pritisaka na stomak/. U slučaju pojave kontrakcija seksualne odnose treba izbegavati.

Let avionom i trudnoća?

Putovanje avionom se ne preporučuje u prvom trimestru trudnoće zbog kosmičkog zračenja, kao ni posle sedmog meseca trudnoće zbog učestalijih prevremenih porođaja.

Do kada bi majka trebalo da doji dete?

Idealno je i važno prvih šest meseci, poželjno godinu, a trebalo bi da se završi do druge godine. Postoje, istina, medicinski razlozi kao što su alergijske rakcije deteta, kada se dojenje preporučuje i do treće godine.

Može li odojče zbog majčine ishrane da dobije grčeve?

Retko, osim ako je sklono alergijama ili zbog nezrelosti organa za varenje, javljaju se grčevi i proliv, pa bi majka trebalo da vodi računa o ishrani. Uobičajeni grčevi bebe traju od druge do šeste nedelje ili, ponekad, do četvrtog meseca. Grčevi najčešće prolaze spontano, a majke mogu da jedu sve osim alergogene hrane poput kikirikija i citrusa. Dojilje često misle da im je zabranjena hrana koja nadima, poput pasulja, ali to je netačno. Ima beba osetljivih na proteine kravljeg mleka, pa majke ne bi trebalo mnogo da ga piju.

Kada se javlja menopauza?

Menopauza se može javiti od 40 do 60 godine života. Najčešće se javlja oko pedesete godine života.

Da li je menopauza u 46. godini rana menopauza?

Ne. Ako se menopauza javi pre 40. godine života govorimo o ranoj prirodnoj menopauzi.