fbpx

Ultrazvuk u ginekologiji

Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu je veoma bitna, budući da se zahvaljujući ovoj metodi mogu precizno posmatrati unutrašnji reproduktivni organi. Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu se može vršiti vaginalnom sondom ili trbušnim ultrazvučnim pregledom sa ciljem ispitivanja oblika i veličine delova ženskog reproduktivnog sistema. Ultrazvučni pregled je obavezan deo redovnog ginekološkog pregleda. Osim toga, ultrazvuk je nezaobilazna dijagnostička metoda u toku praćenja trudnoće, prilikom čega se prati zdravlje bebe, ali i majke.

 

Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu je potpuno bezbolna i dijagnostički efikasna procedura, bez imalo štetnosti na intimno zdravlje žene, ali ni bebe u uterusu ukoliko se radi o trudnicama.

 

Koje vrste ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu postoje?

 

Ultrazvučni pregled vaginalnom sondom

Vaginalni ultrazvuk se izvodi uvođenjem vaginalne sonde u vaginu. Za njegovo izvođenje bešika treba da bude prazna. Ultrazvuk vaginalnom sondom je bezbolan, mada neke pacijentkinje opisuju ovaj pregled kao blago neprijatan. Ipak, prednosti ove vrste ultrazvučnog pregleda su velike. Ne postoji nikakva priprema za ovaj pregled (nema pripreme pacijentkinje u smislu pijenja tečnosti), pa se on može izvesti odmah. Sama sonda je u bližem kontaktu sa unutrašnjim organima male karlice, pa je i vizualizacija organa bolja, te dijagnostikovanje promena preciznije.

Ultrazvučni pregled abdominalnom sondom

Za izvođenje ultrazvuka abdominalnom sondom neophodna je puna bešika. Potrebno je uneti otprilike 1,5 litar tečnosti, da bi rezultati ultrazvuka bili precizniji. Prednosti abdominalnog ultrazvuka su u tome što nema uvođenja sonde u unutrašnjost vagine, čime se izbegava osećaj neprijatnosti. Ultrazvučni pregled abdominlnom sondom podrazumeva apliciranje gela na kožu stomaka i prislanjanje abdominalne sonde na površinu abdomena.

Ova vrsta ultrazvučnog pregleda se uglavnom izvodi ukoliko pacijentkinja nikada nije imala seksualne odnose. U svakom drugom slučaju, vaginalna ultrazvučna sonda ima apsolutnu prednost u odnosu na abdominalnu sondu, zbog bolje vidljivosti i jasnoće u sagledavanju organa male karlice i njihovih oboljenja.

Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu je veoma bitna, budući da zahvaljujući njoj, ginekolog određuje veličinu i položaj materice, debljinu endometrijuma, eventualno prisustvo miomatoznih promena, veličinu i položaj jajnika, prisustvo folikula na jajnicima i stanje jajovoda. Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu je nezaobilazna i prilikom praćenja trudnoće. Zahvaljujući ovoj metodi, nesumnjivo se mogu utvrditi stanje i sve promene koje se dešavaju u toku trudnoće.

Online zakazivanje: Ultrazvuk u ginekologiji

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.