fbpx

Ultrazvuk abdomena i male karlice

Ultrazvuk abdomena i male karlice predstavlja nezaobilazni metod u dijagnostici organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta, pored laboratorijskih analiza krvi i urina. Ovim pregledom prikazuje se struktura različitih organa trbušne duplje: jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezdi, mokraćne bešike, prostate, velikih krvnih sudova abdomena (aorte, bubrežnih krvnih sudova itd).

 

Ultrazvuk abdomena i male karlice je neinvanzivna, bezbolna, veoma efikasna i apsolutno neškodljiva procedura zahvaljujući kojoj se nedvosmisleno mogu uočiti promene u trbušnoj regiji i regiji male karlice.

 

Kada se preporučuje ultrazvuk abdomena i male karlice?

Ultrazvuk abdomena i male karlice se obavlja se kao dijagnostička procedura koja prethodi pregledu želuca, dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva ukoliko pacijent oseća tegobe u trbuhu.  Osim toga, ultrazvučni pregled abdomena i male karlice se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu, a mogu da budu uzrok oboljenja drugih sistema organa (npr. kardiovaskularnog). Pored organa digestivnog trakta, ovaj tip ultrazvuka se vrši i ukoliko pacijent ima tegoba koje su vezane za mokraćne puteve (ultrazvuk, bešike, bubrega, nadbubrežne žlezde itd.) čime se mogu uvideti sve promene i uvećanja koja nastaju kao posledica infekcije ili upale.

Ukoliko osećate neke od navedenih tegoba, preporučujemo vam da uradite ultrazvuk abdomena i male karlice:

  • Akutno krvarenje iz digestivnog sistema
  • Otežano gutanje
  • Hronična nadutost, gorušica, bol i napetost u stomaku
  • Bol u donjem stomaku prilikom mokrenja

Priprema

Da bi se obavio ovaj pregled i da bi rezultati bili što pouzdaniji, pacijent ne bi trebalo da jede 6-8 sati pre pregleda. Za pregled male karlice potrebno je da pacijent na pregled dođe sa punom mokraćnom bešikom. S obzirom na to da je ovaj pregled jednostavan, bezbedan i bezbolan, savetujemo da se preventivno uradi jednom godišnje, kako bi se na vreme otkrile promene i sprečio razvoj bolesti.

Online zakazivanje: Ultrazvuk abdomena i male karlice

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.