fbpx

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je pouzdana i bezbolna dijagnostička metoda i u slučaju potrebe. Pregled se može ponavljati bez ikakvog rizika od oštećenja tkiva i ne zahteva posebnu pripremu pacijenta. Ultrazvukom se dijagnostikuju sve promene u veličini, strukturi (građi) i prokrvljenosti štitaste žlezde. Ukoliko se otkriju neke promene na štitastoj žlezdi, pacijent se upućuje na pregled kod endokrinologa koji procenjuje da li su potrebne dalje dijagnostičke procedure. Zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici, može se videti oblik, proceniti struktura i izmeriti veličina pomenutih činilaca.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata omogućava precizan uvid u izgled štitne žlezde i mekog tkiva oko nje – paraštitaste žlezde, mišića, vezivno-tkivnog omotača, limfnih čvorova i pljuvačne žlezde.

 

Poremećaj rada štitaste žlezde

Poremećaj rada štitaste žlezde je u direktnoj vezi sa funkcionisanjem našeg metabolizma. U zavisnosti od toga da li štitasta žlezda preterano luči hormone (hipertireoza) ili nedovoljno (hipotireoza), naš metabolizam se ubrzava ili usporava. Nijedna od ove dve situacije nije dobra za naš organizam. Ukoliko se ne leči na vreme, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je dijagnostička procedura kojom se nedvosmisleno može utvrditi pravilnost funkcionisanja štitaste žlezde i shodno tome, uspostaviti najbolja terapija.

Hipertireoza

Hipertireoza je bolest koja nastaje zbog pojačanog lučenja tireoidnih hormona. Ustanovilo se da pacijenti koji imaju ovaj problem gube na težini, uprkos pojačanom apetitu i unosu hrane. Stalno im je vrućina, pojačano se znoje, srce im lupa, nervozni su i hiperaktivni, razdražljivi, imaju isprekidan san, a žene mogu imati poremećaj menstrualnog ciklusa.

Da bi se uspostavila pravilna terapija, neophodno je prvo pronaći uzrok hipertireoze. Ultrazvučni pregled štitaste žlezde je dijagnostička procedura koja prethodi svim ostalim pregledima.

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje smanjene funkcije štitaste žlezde koje nastaje zbog nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde. Ovo stanje se karakteriše usporenim radom srca, pospanošću, umorom, usporenošću, dobijanjem na težini, povećanjem kocentracije masnoće u krvi, malokrvnošću, zatvorom, te pojavom otoka lica i tela.

U težem slučaju može doći do oštećenja srčanog mišića i mentalnih poremećaja. Prilikom dijagnostikovanja hipotireoze, prvo se radi ultrazvučni pregled štitaste žlezde. Nakon ovog pregleda, nastupaju druge dijagnostičke i laboratorijske analize, pa se time uspostavlja precizna i efikasna terapija.

 

Online zakazivanje: Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.