fbpx

Ultrazvuk srca sa kolor doplerom

Ultrazvuk srca sa kolor doplerom omogućava vizualizaciju protoka krvi kroz srčane komore i krvne sudove korišćenjem Doplerovog efekta.

Prijemnik meri promenu frekvence ultrazvučnih talasa nakon što se reflektuju od pokretne krvne struje. Procedura omogućava lekarima da tačno utvrde način protoka krvi kroz srce i krvne sudove i da izmere stepen suženja arterija kao i stepen stenoze ili insuficijencije srčanih valvula ili postojanje abnormalnih komunikacija između leve i desne srčane polovine. Koristi se za procenu protoka krvi kroz karotidne i koronarne arterije, velike krvne sudove ruku i nogu i kroz samo srce. Dopler se skoro uvek izvodi u sklopu ultrazvuka srca pa se kombinovana procedura naziva Dopler ehokardiografija. Korisna je za utvrđivanje turbulentnog toka krvi kroz srčane komore što je posledica neke opstrukcije (tromb unutar komore), nepravilnog kontrahovanja srčanog mišića usled različitih oboljenja, stenoze ili insuficijencije srčanih valvula ili postojanja abnormalnog odnosa među srčanim komorama.

Online zakazivanje: Ultrazvuk srca sa kolor doplerom

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.