fbpx

Ehokardiografija – ultrazvuk srca

Cena usluge: 6.800,00 RSD

Ehokardiografija ili ultrazvuk srca je dijagnostička procedura prilikom koje se utvrđuje zdravlje srca. Ehokardiografija je bezbolan pregled prilikom kojeg se dobijaju značajni podaci o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina, brzini protoka krvi kroz srce itd. Kolor dopler tehnika, koja se koristi prilikom ovog pregleda, omogućava vizualizaciju toka i brzine krvi kroz srčane šupljine i krvne sudove, na osnovu čega je procena stanja i stepena oštećenja mnogo preciznija.

Zašto se radi ehokardiografija?

Ehokardiografija (ultrazvuk srca) se radi ukoliko lekar na osnovu simptoma smatra da je neophodno proveriti rad srca. Naš kardiolog će preporučiti ultrazvuk srca ukoliko je pacijent iskusio neobjašnjive bolove u grudima, šum na srcu, ukoliko je došlo do srčanog udara, nekog srčanog defekta  ili ukoliko je u porodičnoj istoriji prisutno neko od oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema uopšte. Osim ovoga, postoje i drugi razlozi za ovu vrstu pregleda. Ultrazvuk srca bi trebalo obaviti bez obzira na godine života i postojanje tegoba. Savetuje se mladim ljudima, sportistima i svima koji su izloženi stresu ili imaju dodatne faktore rizika kao što su povišena masnoća u krvi, dijabetes, pušenje i sl.

Ehokardiografija je neinvazivna i bezbolna metoda i za nju nije potrebna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se obavljati i u najranijoj životnoj dobi.

Ultrazvuk srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često javljaju i kod dece. Možemo reći da svako dete ima neku vrstu aritmije. Srećom, kod većine dece radi se o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca, dakle nisu u pitanju oboljenja, već normalne (fiziološke) varijacije srčanog rada. Ova metoda omogućava da odbijeni zvučni talasi stvore živu sliku srca i srčanih zalistaka na monitoru ultrazvučnog aparata. Prilikom izvođenja ultrazvuka srca nema emitovanja zračenja (radijacije), pa je zato potpuno bezbedna i za primenu kod dece.

Indikacije za ehokardiografiju:

  • Dugogodišnji povišeni krvni pritisak
  • Stezanje i bol u grudima
  • Srčani udar
  • Bolesti srčanih zalistaka
  • Kontrola postoperativnog stanja srca
  • Slabost srčanog mišića
  • Urođene srčane mane

Online zakazivanje: Ehokardiografija – ultrazvuk srca

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.