fbpx

Endoskopija

Endoskopija gornjeg digestivnog trakta danas predstavlja najbitniji dijagnostički pregled kod oboljenja jednjaka, želuca i početnog dela dvanaestopalačnog creva. Endoskopija se definiše kao vizuelna inspekcija unutrašnjosti organa korišćenjem endoskopa.

Ova procedura omogućava precizan pregled gornjeg digestivnog sistema – jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Endoskopija omogućava posmatrnje građe sluznice i važnih stomačnih struktura, prilikom čega se traže sumnjive promene kao čirevi, erozije, polipi, suženja, tumori, prošireni krvni sudovi, mesta krvarenja itd.

Zašto se radi endoskopija?

Endoskopijom se otkriva uzrok različitih stomačnih problema, kao što su mučnine, često povraćanje, osećaj nadutosti i muke, bol u stomaku, bol u želucu, teškoće pri gutanju hrane i tečnosti, izbacivanja krvi itd.

Osim toga, endoskopija je veoma bitna i zato što se aparatom koji se koristi prilikom ove procedure (endoskopom) može uraditi i biopsija tkiva za koje se sumnja da je počelo razvijati maligne promene. Takođe, ovom procedurom se uspešno mogu izvršiti i tretmani poput dilatacije, uklanjanje polipa, tretiranje krvarenja itd.

 

Endoskopija je procedura kojom se nesumnjivo mogu dijagnostikovati sve promene u stomačnom sistemu pacijenta, zahvaljujući preciznom optičkom instrumentu koji omogućava jasan uvid u stanje digestivnog trakta.

 

Indikacije:

  • Akutno krvarenje iz gornjeg digestivnog sistema
  • Otežano gutanje
  • Hronična nadutost, gorušica, bol i napetost u stomaku
  • Bolno gutanje
  • Kontrola premalignih stanja
  • Sumnja na prepreku želudačanog izlaza

Priprema pacijenta za endoskopiju

Osam sati pre pregleda ne sme se ništa jesti. Ako se sprovodi ujutro, posle ponoći se ne sme konzumirati hrana. Lekove koje pacijent svakodnevno uzima može uzeti uz malo vode. Ako se planira biopsija, bar 5 dana pre pregleda treba prekinuti uzimanje analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Pre pregleda proverava se puls i pritisak pacijenta, a sama endoskopija traje između 10 i 20 minuta. Samu proceduru pacijenti više opisuju kao neprijatnu, nego bolnu.

Online zakazivanje: Endoskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.