fbpx

Centar za reproduktivnu endokrinologiju

Centar za reproduktivnu endokrinologiju se bavi otkrivanjem i terapijom poremećaja menstrualnog ciklusa, sterilitetom, sindromom policističnih jajnika i menopauzom. Svi pomenuti problemi se pojavljuju zbog hormonskog disbalansa u organizmu. Problemi sa reproduktivnim traktom žene mogu umnogome narušiti kvalitet života, ali i uzrokovati brojne probleme, poput steriliteta.

 

Centar za reproduktivnu endokrinologiju je u Alfa MEDICA poliklinici oformljen sa ciljem da vam na jednom mestu omogući sve neophodne preglede i analize kojima se otkriva uzrok problema u reproduktivnom traktu žene. Nakon dijagnostikovanja problema, uspostavlja se najbolja terapija za vas.

 

Simptomi

Simptomi koji ukazuju na to da postoji problem sa reproduktivnim organima je gotovo uvek nepravilnost menstrualnih ciklusa (preobilno krvarenje, izostanak menstruacije, krvarenje između ciklusa itd). Ukoliko se na ginekološkim pregledima utvrdi da ne postoji nikakva fizička smetnja koja uzrokuje probleme, onda se pacijentkinja upućuje u centar za reproduktivnu endokrinologiju.

Naš centar za reproduktivnu endokrinologiju se bavi lečenjem brojnih problema, ali i ublažavanjem neprijatnih simptoma koji su uzrokovani menopauzom:

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici su najčešći hormonski poremećaj i najveći uzročnik neplodnosti u reproduktivnom dobu žene. Policistični jajnici predstavljaju problem kod 8-10% žena. Kod žena sa policističnim jajnicima, jajne ćelije ne sazrevaju dovoljno i zato ne dolazi do ovulacije. Ovo stanje karakteriše pojava vodenih cisti na jajnicima, što ometa ovulaciju, pa samim tim stvara problem ukoliko žena želi da ostane u drugom stanju.

Sterilitet

Hormonski poremećaji mogu da uspore ili u potpunosti onemoguće sazrevanje jajne ćelije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivano variranje telesne težine, nagle promene raspoloženja, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni itd.

Menopauza

Menopauza se kod žena ispoljava na različite načine. Bitno je istaći da pre ulaska u menopauzu postoji period poznat kao perimenopauza, koji predstavlja početni proces ulaska u menopauzu. U tom periodu, karakteristične su neredovne menstruacije, suvoća vagine, noćno znojenje, problemi sa snom, promene raspoloženja, gojenje itd. Preskakanje ciklusa tokom perimenopauze je normalno, budući da se nivo hormona menja.

 Pregled

Centar za reproduktivnu endokrinologiju u Alfa MEDICA poliklinici je opremljen najsavremenijim medicinskim aparatima i čini ga stručan i prijatan tim specijalista endokrinologije. Pregledi koji se obavljaju prilikom dijagnostikovanja problema su:

  • Pregled endokrinologa
  • Ultrazvučni pregled štitne žlezde, dojki i abdomena
  • Pregled ginekologa sa ultrazvučnim pregledom vaginalnom sondom
  • Laboratorijske analize

 

Online zakazivanje: Centar za reproduktivnu endokrinologiju

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.