fbpx

Centar za bolesti štitaste žlezde

Centar za bolesti štitaste žlezde u Alfa MEDICA poliklinici se bavi poremećajima u radu štitaste žlezde, bilo da je u pitanju smanjena funkcija štitaste žlezde (hipoterioza) ili prekomerno lučenje tireoidnih hormona (hipertireoza).

Štitasta žlezda je endokrina žlezda koja oslobađa hormone koji putem cirkulacije dospevaju do svih delova našeg organizma. Nalazi se na prednjoj strani vrata, ispred grkljana, a iznad grudne kosti. Štitasta žlezda je zadužena za regulisanje metabolizma i ako dođe do poremećaja njene funkcije, mogu se javiti brojni problemi u organizmu.

 

Centar za bolesti štitaste žlezde bavi se preciznim dijagnostikovanjem disfunkcije rada štitaste žlezde nizom ispitivanja, ali i postavljanjem pravilnog lečenja.

 

Simptomi poremećaja rada štitaste žlezde

Simptomi poremećaja rada štitaste žlezde, često u početnoj fazi nisu ispoljeni. Ukoliko dođe do ispoljavanja simptoma oni su najčešće:

  • Osećaj nelagodnosti, stezanja, pritiska u vratu, grub glas, ili vidljivo uvećanje štitaste žlezde
  • Promene u telesnoj težini (naglo gojenje ili mršavljenje)
  • Menstrualni poremećaji i neplodnost
  • Promene nivoa holesterola
  • Depresija i anksioznost
  • Umor
  • Bolovi u mišićima i zglobovima

 Hipertireoza

Hipertireoza je bolest koja nastaje zbog pojačanog lučenja tireoidnih hormona. Centar za bolesti štitaste žlezde se bavi ispitivanjem uzroka hipertireoze i ustanovilo se da pacijenti koji imaju ovaj problem gube na težini, uprkos pojačanom apetitu i unosu hrane, stalno im je vrućina, pojačano se znoje, srce im lupa, nervozni su i hiperaktivni, razdražljivi, imaju isprekidan san, a žene mogu imati poremećaj menstrualnog ciklusa.

Kod osoba sa ovim simptomima (posebno kod osoba kod kojih postoji podatak o bolestima štitaste žlezde u porodici) potrebna je provera hormona štitaste žlezde. Da bi se uspostavila pravilna terapija, neophodno je prvo pronaći uzrok hipertireoze.

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje smanjene funkcije štitaste žlezde koje nastaje zbog nedovoljnog lučenja hormona štitaste žlezde. Ovo stanje se karakteriše usporenim radom srca, pospanošću, umorom, usporenošću, dobijanjem na težini, povećanjem kocentracije masnoće u krvi, malokrvnošću, zatvorom, te pojavom otoka lica i tela. U težem slučaju može doći do oštećenja srčanog mišića i mentalnih poremećaja.

Centar za bolesti štitaste žlezde se bavi i dijagnostikovanjem tipa hipotireoze, budući da ovaj vid poremećaja rada štitaste žlezde ima više vrsta. Nakon dijagnostikovanja tipa hipotireoze, lečenje podrazumeva terapiju prilikom koje se nadoknađuju hormoni štitaste žlezde.

U našoj zemlji se tokom poslednjih par decenija broj ljudi koji imaju problema sa štitastom žlezdom znatno povećao, pa je zato Alfa MEDICA tim osnovao Centar za bolesti štitaste žlezde u kojem možete obaviti sva neophodna ispitivanja kojim će naši endokrinolozi precizno dijagnostikovati problem i uspostaviti najbolji vid terapije.

Online zakazivanje: Centar za bolesti štitaste žlezde

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.