fbpx

SKRINING – kolposkopija i PAPA test

SKRINING – kolposkopija i PAPA test predstavlja vid dijagnostičkih procedura prilikom kojih se utvrđuje prisustvo abnormalnih ćelija na grliću materice. SKRINING – kolposkopija i PAPA test podrazumeva dijagnostičke testove koji, pre svega, imaju za cilj da otkriju bolesti u ranoj, početnoj fazi. Ovom metodom se otkrivaju presimptomatski oblici i faze premalignih i malignih bolesti, dok su one još u početnom stadijumu.

 

SKRINING – kolposkopija i PAPA test je veoma jednostavna, brza i bezbolna procedura kojom se sa sigurnošću može utvrditi prisustvo premalignih i malignih ćelija.

 

Kolposkopija sa PAPA testom je deo redovnog ginekološkog pregleda, što ove dve metode za rano utvrđivanje malignih oboljenja, svrstava u SKRINING testove. SKRINING – koloposkopija i PAPA test je jednostavna procedura prilikom koje se koristi kolposkop (instrument koji uvećava 6 do 40 puta), zahvaljujući kojem se precizno može utvrditi prisustvo abnormalnih ili premalignih ćelija. Osim toga, PAPA test predstavlja uzimanje brisa grlića materice prilikom čega se utvrđuje kojoj od pet grupa pripadate:

  • Grupa I– negativan na prisustvo displazije, u granicama normale;
  • Grupa II– upalna atipija, benigne ćelijske promene, infekcija, reparacija;
  • Grupa III– sumnjiv, blaga srednja ili teška displazija, LSIL ili HSIL;
  • Grupa IV– veoma sumnjiv, karcinom in situ, CIN III, HSIL;
  • Grupa V – pozitivan, karcinom grlića.

Koliko je često potrebno raditi SKRINING testove?

Vrlo je važno da barem jednom ili dvaput godišnje dođete na redovan ginekološki pregled, prilikom kojeg se radi kolposkopija sa PAPA testom. Time se štitite od  invazivnog karcinoma grlića materice. Kolposkopski pregled i uzimanje PAPA brisa su bezbolne procedure, traju samo nekoliko minuta i ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu. Idealno vreme za ovaj pregled je nekoliko dana po prestanku menstruacije.

Lečenje

Ukoliko se prilikom SKRINING testova otkrije prisustvo premalignih ćelija, one se mogu na vrlo jednostavan i brz način ukloniti (laserom, radio-talasima ili elektrokauterizacijom) čime je otklonjen rizik od toga da premaligne ćelije prerastu u rak grlića materice. Zahvaljujući ovoj vrsti testova za rano otkrivanje bolesti, oboljevanje od karcinoma grlića materice se smanjilo za 75%, a smrtnost od ove bolesti čak za 80%.

Alfa MEDICA poliklinika okuplja vrhunske stručnjake, specijaliste ginekologije i akušerstva, čiji je glavni cilj da donesu značajan doprinos u zdravlju žena. Budite odgovorni, dolazite na redovne ginekološke preglede i time sprečite rizik od malignih oboljenja.

Online zakazivanje: SKRINING – kolposkopija i PAPA test

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.