fbpx

Prenatalna stimulacija

Prenatalna stimulacija, prema najnovijim istraživanjima, umnogome utiče na intelektualne sposobnosti deteta u kasnijem životu. Prenatalna stimulacija podrazumeva podsticanje mozga bebe dok je još u stomaku nizom različitih metoda i aktivnosti. Intelektualne sposobnosti deteta obuhvataju širi spektar funkcionisanja mozga kao centralnog organa koji determiniše naše preživljavanje i kompletno funkcionisanje u životu.

Stvaranje sinapsi (veza) među neuronima u mozgu je od presudne važnosti za intelektualne sposobnosti deteta, a naučno je dokazan značaj prenatalne stimulacije i njenog uticaja na formiranje sinapsi.

Šta podrazumeva prenatalna stimulacija?

Prenatalna stimulacija mozga fetusa predstavlja čitav niz postupaka, radnji i stila života trudnice vezanih za poslednja 3 meseca u trudnoći, a čiji je cilj rano stimulisanje stvaranja sinapsi u mozgu koje će sa pravilnim postnatalnim razvojem uvećati intelektualne sposobnosti deteta.

Prema najnovim saznanjima, mozak fetusa je potpuno neurološki zreo već u trideset drugoj nedelji  trudnoće. Period od osam nedelja (koliko je ostalo do porođaja) je idealan za početak prenatalne stimulacije fetusa.

Metode prenatalne stimulacije

Ima mnogo metoda prenatalne stimulacije, ali ističemo da prenatalna stimulacija nije univerzalna za sve trudnice. U Alfa MEDICA poliklinici, osim osnovnih ginekoloških pregleda i analiza u toku trudnoće, dajemo vam i predloge koji vidovi prenatalne stimulacije su najpogodniji za vas i vašu bebu. Na osnovu ultrazvuka i osnovnih pregleda koje obavite u Alfa MEDICA poliklinici, naš ginekolog će vam dati smernice za dalje delovanje, kada je u pitanju prenatalna stimulacija.

 

Neki od najčešćih vidova prenatalne stimulacije

 

Fetalna muzika

Lekari preporučuju svakodnevno slušanje tzv. fetalne muzike, tj. muzike klasičnih kompozitora, poput Mocarta, Baha, Vivaldija itd. Ako su pokreti ploda intenzivni na bilo koju aktivnost trudnice, to je jasan znak da bebi nešto ne prija. Lagani pokreti ploda poput istezanja, meškoljenja i blagog mrdanja ukazuju na zadovoljstvo bebe i stvaranje novih sinapsi.

Kvalitetan san

U poslednja tri meseca trudnoće, trudnici je potreban san od najmanje osam sati dnevno i to najbolje čim padne mrak. U sobi ne bi trebalo da ima veštakog svetla (dakle, bez upaljenog svetla i televizora, kao i bez prisustva mobilnog telefona u sobi). Naime, dokazano je da se hormon melatonin počinje lučiti odmah nakon ulaska u san i da već u prvim satima sna uvodi mozak u REM fazu u kojoj se sinapse najintenzivnije stvaraju.

Umerena fizička aktivnost

Blaga fizička aktivnost poput kratke predvečernje šetnje je svakako veoma poželjna, kako za zdravlje trudnice, tako i za zdravlje fetusa. Nekim trudnicama se preporučuje i joga ili akvaaerobik, ali što se tiče takvih aktivnosti, najbolji vid fizičke aktivnosti će vam predložiti naš ginekolog na osnovu prethodno izvršenih pregleda.

Na kraju, najbitniji je osećaj zadovoljstva i sreće trudnice, jer to najviše doprinosi stanju fetusa, koji  hormone sreće iz majčine cirkulacije dobija preko posteljice. Trudnoća je jako povoljno vreme za čitanje, druženje sa prijateljima, kao i za sve druge aktivnosti koju trudnicu čine zadovoljnom.

Online zakazivanje: Prenatalna stimulacija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.