fbpx

Marsupijalizacija

Cena usluge: 38.000,00 RSD

Šta je marsupijalizacija?

Marsupijalizacija je hirurški postupak koji se koristi za lečenje Bartolinijevih cisti.

Bartolinijeve žlezde su sićušni organi na usnama vaginr, u blizini vaginalnog otvora. Žlezde pomažu u podmazivanju vagine. U normalnim okolnostima, verovatno nikada ne biste primetili prisustvo ovih žlezda. Ali ponekad koža raste preko otvora žlezde, zadržavajući tečnost unutra. Nakupljanje tečnosti rezultira cistom.

Mala bartolinijeva cista obično je bezbolna. Međutim, može narasti dovoljno da uzrokuje neprijatnost i bol. Povremeno se mogu zaraziti ili apsorbovati. U tim situacijama će lekar verovatno preporučiti lečenje.

Marsupijalizacija se takođe koristi za lečenje drugih vrsta cista, kao što su ciste skene, koje se razvijaju blizu otvora uretre.

Marsupijalizacija obično nije primarno rešenje. To je najčepće opcija za koju se lekari opredeljuju kada drugi tretmani ne deluju. Vaš lekar može da preporuči marsupializaciju ako:

  • se ciste obnavljaju
  • osećate jake bolove
  • cista je dovoljno velika da ometa sedenje, hodanje ili seksualni odnos
  • dobijate ciste koje se zarazne. što može izazvati bol i temperaturu
  • trenutno nemate apsces

Kod pacijentkinja starijih od 40 godina, lekar može da preporuči biopsiju kako bi isključio rak.

Kako izgleda postupak?

Postupak varira od lekara do lekara. Obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom o detaljima unapred, tako da imate ideju šta da očekujete.

Možda nećete moći da vozite odmah nakon postupka, pa unapred dogovorite prevoz.

Marsupijalizacija se može obaviti u ordinaciji ili u ambulanti, obično pod lokalnom anestezijom. To znači da će samo oblast na kojoj se radi biti zaštićena, tako da ne osećate nikakav bol.

Intervencija se ipak, ukoliko pacijentkinja to želi, može obavljati i u opštoj anesteziji.  To znači da ćete tokom postupka spavati i da nećete osećati nikakve bolove. Nakon intervencije nije potrebno bolničko zadržavanje. Ako se koristi opšta anestezija pacijent će dobiti neophodna uputstva o tome kada treba da prestane sa obrocima i pićem, i sve ostale instrukcije.

Na početku postupka, cista i okolno područje biće očišćeni i dezinfikovano. Zatim će lekar upotrebiti skalpel kojim će napraviti rez na cisti, kroz koji će se drenirati tečnost. Vaš lekar će zašiti rubove kože tako da ostavi mali trajni otvor kroz koji se tečnost može slobodno isušiti.

Odmah nakon postupka, gazom će se sprečiti krvarenja. U nekim slučajevima lekar može ostavit kateter na tom mestu nekoliko dana kako bi se omogućila veća drenaža.

Sam postupak traje oko 10 do 15 minuta. Cela procedura je rutinska, neinvazivna i bezbolna. Komplikacije poput infekcije, peckanja i krvarenja su izuzetno retke. Nekoliko sati nakon intervencije moći ćete da se vratite obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti.  Preporučuje se apstinencija od seksa i izbegavanje korišćenja tampona. Takođe preporučuje se korišćenje nežnog sapuna, po mogućstvu tečnosti za intimnu negu tela.

Kako biste izbegli bilo kakvu potencijalnu komplikaciju u vidu peckanja ili bola, preporučuje se da u narednih nekoliko dana nosite udobnu odeću, udoban donji veš i da dodatno vodite računa o higijeni nakon odlaska u toalet.

Online zakazivanje: Marsupijalizacija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.