fbpx

Kordocenteza

Cena usluge: 43.500,00 RSD

Kordocenteza je zahvat kojim se putem transabdominalne punkcije pupčane vrpce ploda vrši uzimanje uzorka fetalne krvi. Zbog svoje invazivnosti i nešto većeg rizika koji nosi, ova intervencija se radi samo u strogo indikovanim slučajevima.

Kordocenteza se obično radi u specifičnim slučajevima kako bi se utvrdila hromozomska slika bebe i proverilo prisustvo infekcija ili abnormalnosti.

Test se radi isključivo u bolničkim uslovima, a rezultat se dobija u roku od sedam dana.

Neposredno pre intervencije potrebno je ultrazvučnim pregledom utvrditi položaj i veličinu fetusa, kao i položaj posetljice. Test se izvodi pod lokalnom ili opštom anestezijom u bolničkim uslovima.

 

Kada se radi kordocenteza?

Kordocenteza se radi ukoliko amniocenteza nije urađena na vreme, a prethodnim testovi su ukazali na rizik od hromozomskih abnormalnosti. Osim toga, ova prenatalna metoda se izvodi i ukoliko prethodni rezultati analiza (skrining testovi, ekspertski ultrazvuk, amniocenteza) nisu adekvatni. Kordocenteza se obično izvodi u dvadeset drugoj ili dvadeset trećoj nedelji trudnoće.

Cilj kordocenteze

Cilj kordocenteze je da otkrije moguće hromozomopatije i fetalne anemije. Ovom metodom se otkrivaju infekcije poput toksoplazme (koja može da dovede do pobačaja) ili rubeola, koje mogu da prouzrokuju kongenitalno oštećenje vida ili sluha, oštećenje mozga, hidrocefalus (proširenje komora mozga kome je prethodilo ili je aktuelno povišenje pritiska u centralnom nervnom sistemu) i epilepsiju.

Kako se izvodi kordocenteza?

Kordocenteza se izvodi na sličan način kao amniocenteza, s tim što se prilikom kordocenteze ne uzima uzorak plodove vode, već određena količina krvi, koja je dovoljna za analize. Ova intervencija se obavlja ambulantno i traje svega nekoliko minuta.

 

Lekar pod konstantnom kontrolom preko sonde ultrazvučnog aparata posmatra vizualizuje pupčanik i iz odgovarajućeg krvnog suda u pupčanoj vrpci se potom uzima uzorak krvi. Iskustvo trudnica koje su radile kordocentezu ukazuju na to da je ova procedura više neprijatna nego bolna.

 

Rizici kordocenteze

Kordocenteza se u Alfa MEDICA poliklinici vrši od strane vrhunskih stručnjaka – specijalista ginekologije i akušerstva, tako da su rizici prilikom ovakvih ispitivanja svedeni na minimum. Rizici od spontanog pobačaja posle ove procedure su veoma mali i dešavaju se u 1% slučajeva. Osim toga, mogu se pojaviti bolovi ili blage kontrakcije, ali svi ovi simptomi su uglavnom bezopasni i brzo prolaze. Nakon ove intervencije, savetuje se mirovanje od 3 do 5 dana.

Ovaj tip prenatalnog testa je vrlo precizan i pouzdan, a rezultati se mogu očekivati za četiri do deset dana.

Online zakazivanje: Kordocenteza

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.