fbpx

Kontrola trudnoće

Cena usluge: 6.000,00 RSD

Kontrola trudnoće u Alfa MEDICA poliklinici podrazumeva redovno proveravanje vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe tokom 40 nedelja gestacije, uz pomoć najsavremenijih metoda i aparata. Osim toga, sa ciljem da vam donesemo sigurnost tokom trudnoće, okupili smo tim najstručnijih specijalista ginekologije i akušerstva, koji su vam apsolutno posvećeni i uvek dostupni.

Šta podrazumeva kontrola trudnoće?

Kontrola trudnoće podrazumeva niz procedura i pregleda kojima se utvrđuje vaše zdravlje i zdravlje ploda.

Prvi pregled

Tokom prvog ginekološkog pregleda, ginekolog razgovara sa trudnicom (anamneza). Tom prilikom se uzimaju podaci o eventualnim oboljenjima trudnice, ali i oboljenjima u okviru porodice. Na osnovu svih tih podataka, procenjuje se da li trudnoća spada u normalnu ili u visokorizičnu, koja zahteva pojačan nadzor. Osim toga, prvi pregled podrazumeva i kontrolu krvnog pritiska i telesne težine.

Kontrola trudnoće počinje od momenta kada saznate da ste ostali u drugom stanju.

 

Kontrola trudnoće nakon prvog pregleda

Posete lekaru, kao i analize koje lekar obavlja u trudnoći se razlikuju od trudnice do trudnice i zavise od zdravstvenog stanja svake žene, kao i stanja trudnoće. Tipični koraci u vođenju svake trudnoće su:

Opšti pregledi

Podrazumevaju redovno kontrolisanje težine trudnice, zatim redovno merenje krvnog pritiska i proveravanje otoka ruku i nogu.

Ginekološki pregledi

Podrazumevaju niz procedura kojima se utvrđuje zdravlje ploda, ali i buduće majke. Ultrazvučni pregledi su obavezni u toku trudnoće, budući da se njima utvrđuje razvijanje i starost ploda. Zahvaljujući njima utvrđuju se otkucaji srca bebe, ali i tok razvijanja organa. Ultrazvukom se, takođe može utvrditi i pol ploda (to je uglavnom moguće između dvadesete i dvadeset četvrte nedelje trudnoće). Osim ultrazvuka, ginekološki pregledi u trudnoći podrazumevaju i PAPA test, ali i proveravanje vaginalnog sekreta kojima se utvrđuje prisustvo bakterija (poput streptokoka, hlamidije ili nekih drugih mogućih infekcija). Osim toga, pred kraj trudnoće, obavezan je i CTG zapis, prilikom kojeg se mere srčani tonovi bebe i registruje prisustvo kontrakcija.

Laboratorijske analize

Podrazumevaju kompletnu analizu krvi (krvna slika, nivo hCG hormona, određivanje krvne grupe, prisustvo virusa itd.) i urinokulturu (komplentnu analizu urina). Osim toga, obavezan je i prenatalni biohemijski skrining na hromozomopatije (dabl i tripl test) kojim se utvrđuje da li kod ploda postoje svojevrsne hromozomske nepravilnosti, koje mogu uzrokovati pojavu Daunovog sindroma ili nekih drugih genetskih sindroma. Ukoliko dabl i tripl test ukazuju na hromozomske nepravilnosti, trudnica se upućuje na amniocentezu ili biopsiju horionskih čupica, kojima se sa velikom sigurnošću utvrđuje da li ima hromozomskih anomalija.

 

Svi dodatni pregledi se izvode u dogovoru sa našim ginekologom, ukoliko se smatra da su potrebni.

 

U našoj poliklinici kontrola trudnoće podrazumeva i razgovore sa budućom mamom u toku cele trudnoće, prilikom čega vam dajemo savete kako najbolje da se izborite sa mučninama, otocima, bolovima u leđima i brojnim drugim neprijatnostima sa kojima se susrećete u toku trudnoće. Pored toga, uvek smo vam na raspolaganju za sva pitanja i nesigurnosti koje imate.

Online zakazivanje: Kontrola trudnoće

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.