fbpx

Kolposkopija

Cena usluge: 10.000,00 RSD

Kolposkopija je sastavni deo ginekološkog pregleda i to je metoda posmatranja vagine, grlića materice i vulve. Ova metoda u ginekološkoj praksi postoji već skoro sto godina.

Kolposkopija je prvi put izvedena 1925. godine, kada je nemački ginekolog Hinselman posmatrao grlić materice pod uveličanjem uz pomoć optičkih instrumenata.

Zašto se obavlja kolposkopija?

Kolposkopija ima za cilj da rano otkrije početne promene tkiva na površini grlića materice, koje mogu vremenom prerasti u karcinom grlića materice. Kolposkopijom se može dati tačna procena mesta i stepena proširenosti premalignih promena, mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa infekcijom HPV virusima (koji su odgovorni za nastanak raka grlića materice). Kolposkopija nam omogućava prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili u uznapredovalim stadijumima.

Kako se izvodi kolposkopija?

Instrument kolposkop služi za pregled grlića materice, koji se uz njegovu pomoć uvećava od 6 do 40 puta. Kolposkopija omogućava vašem lekaru da bolje vidi izgled i veličinu abnormalnih kolposkopskih slika. Veličina i položaj promena pomažu u određivanju ozbiljnosti dijagnoze. Osim toga, zahvaljujući kolposkopiji, moguće je odrediti koji je tretman potreban, naravno, ukoliko je potreban. Kada se prati i rano tretira, premaligne promene obično ne prerastaju u karcinom grlića materice.

Ukoliko su rezultati kolposkopije atipični, izvodi se biopsija grlića materice, tj. uzima se delić tkiva za koji se sumnja da sadrži ćelije karcinoma i šalje se na dalje histopatološke analize.

Da li je kolposkopija bolna?

Ova procedura nije nimalo bolna, traje od 3 do 5 min i radi se uz pomoć spekuluma i kolposkopa. Pregled  ne utiče na promene na grliću i može se bez ograničenja ponavljati u različitim vremenskim intervalima. Zbog toga, vrlo je pogadan za praćenje promena.

Karcinom grlića materice ne mora biti koban i vrlo se uspešno može lečiti ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Zato vas tim Alfa MEDICA poliklinike ohrabruje da redovno dolazite na ginekološke preglede, na kojima se nesumnjivo može utvrditi prisustvo premalignih ćelija i premalignih promena na epitelu grlića materice. Ukoliko se pomenute promene otkriju u ranoj fazi, lečenje je vrlo jednostavno i ne zahteva nikakvu vrstu operativnog lečenja.

Kolposkopija, zajedno sa PAPA testom (koji se izvode zajedno prilikom svakog ginekološkog pregleda) obezbeđuju veliki stepen zaštite od karcinoma grlića materice, ukoliko se redovno izvode. Na ginekološke preglede treba dolaziti najmanje jednom godišnje, ili jednom u pola godine. Nekada to može biti i češće, ukoliko vam to naš ginekolog preporuči.

Online zakazivanje: Kolposkopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.