fbpx

Biopsija grlića materice

Cena usluge: 18.000,00 RSD

Biopsija grlića materice je procedura zahvaljujući kojoj se može lako utvrditi postojanje premalignih promena  na grliću materice kod žena. Ovom procedurom se uzima uzorak dela tkiva na kojem su se pojavile sumnjive promene i šalje na dalju histopatološku analizu. Nakon toga, sprovodi se lečenje, koje je uspešnije ukoliko se promena otkrije na vreme. Da bi se promena primetila na vreme, najbitnije je redovno dolaziti na ginekološke preglede.

 

Biopsija grlića materice je jednostavna, brza i bezbolna metoda, budući da se radi u lokalnoj anesteziji i samo izuzetno u kratkotrajnoj opštoj venskoj anesteziji.

Kada se radi biopsija grlića materice?

Biopsija grlića materice sledi ukoliko su kolposkopski nalazi atipični. Kada rezultati kolposkopije ukazuju na sumnjive promene, naš ginekolog će vas uvek uputiti na pomenutu proceduru. Biopsijom grlića materice i analizom ćelija tkiva utvrđuje se da li su promene uočene kolposkopijom benigne ili maligne.

Lečenje

Nakon histopatološke analize tkiva, nalaz može biti normalan (uočene promene su benigne) ili patološki, koji ukazuje na prisustvo malignih ćelija. Ukoliko biopsija grlića materice ukazuje na prisustvo malignih ćelija, obavezno je pravilno lečenje.

Postoji tri tipa (ili stadijuma) malignih promena na grliću materice:

  • Ćelije su blago izmenjene (L SIL, CIN I)
  • Ćelije su znatno izmenjene (H SIL, CIN II, CIN III, Ca in situ)
  • Ćelije invazivnog karcinoma

Karcinom grlića materice je treći po učestalosti, kada su u pitanju maligna oboljenja kod žena. Razlog za to su neredovne posete ginekologu, budući da se sve promene, kada su u početnoj fazi, mogu uspešno lečiti.

Za obavljanje biopsije neophodan je prethodni kolposkopski nalaz, PAPA bris, cervikalni bris i vaginalni sekret. Prva kontrola obavlja se 6 nedelja nakon intervencije pri čemu pacijentkinja u tom periodu ne sme da ima odnose i trebalo bi da se izbegnu ginekološki pregledi ukoliko je to moguće.

Tim Alfa MEDICA poliklinike vas poziva da vodite računa o svom zdravlju i najmanje jednom godišnje dolazite na kontrolne preglede, jer se time rizik od nastanka malignih oboljenja može smanjiti i samim tim sprečiti pojavu istih.

Online zakazivanje: Biopsija grlića materice

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.