fbpx

Rozacea – Ne ignorišite crvenilo na licu

Rozacea je veoma često kožno oboljenje kože, a uzrok joj je pojačana osetljivost kapilara kože lica. Uglavnom se javlja kod osoba koje imaju svetliju put i koje su sklone crvenilu kože. Rozacea se najpre manifestuje povremenim, a zatim stalnim crvenilom i osetljivošću kože lica, pojavom proširenih kapilara, a zatim i gnojnih čvorića. Ovo kožno oboljenje se češće pojavljuje kod žena, ali zabeleženo je da kod muškaraca često ima izraženiju kliničku sliku sa stalnim otokom i zadebljanjem tkiva nosa. Mnogi ljudi koji imaju crvenilo lica i vrata, nisu ni svesni da je u pitanju upravo ovo kožno oboljenje.

Zašto nastaje rozacea?

Uzrok za nastanak rozacee nije u potpunosti definisan, ali genetska predispozicija ovde igra veliku ulogu. Osim toga, brojna istraživanja su pokazala da rozacea nastaje dejstvom brojnih faktora poput:

  • UV zračenja
  • Naglih promena temperature
  • Začinjene hrane
  • Alkohola
  • Vrućih napitaka
  • Stresa i uzbuđenja

Navedeni faktori dovode do naglog širenja kapilara što rezultira crvenilom kože. Kada se to ponavlja, kapilari postaju trajno prošireni, pa je crvenilo stalno, a krvni sudovi se vide na površini kože.

Kako da prepoznam simptome rozacee?

Simptomi su u početku blagi, tj. ispoljavaju se u vidu prolaznog crvenila kože prilikom izlaganja suncu, naglog menjanja temperature itd. Osim toga, ljudi koji imaju rozaceu primećuju da se na koži lica pojavi crvenilo čak i posle najmanjeg stresa. Ukoliko se ne leči, prolazno crvenilo traje sve duže, dok na kraju ne postane stalno. Ukoliko dođe do ovoga, upotreba kozmetičkih preparata postaje ograničena, jer koža reaguje peckanjem i bolom. Ukoliko se rozacea ne leči, posle određenog vremena, na licu kapilari postaju vidljivi, a na koži se počinju pojavljivati i gnojni čvorići koji liče na akne. U retkim slučajevima dolazi do zadebljanja kože nosa, obraza i ušnih školjki.

Lečenje

Kada se postavi dijagnoza, obolelom se savetuje da promeni životne navike koje pospešuju pogoršavanje simptoma. To prvenstveno podrazumeva potpunu eliminaciju alkohola (ne smeju čak ni koristiti sredstva za negu kože na bazi alkohola). Osim toga, preporučuje se upotreba blagih krema za lice i losiona, ali i izbegavanje izlaganja suncu i naglim pomenama temperature. Osim menjanja životnih navika, lečenje može biti lokalno (nanošenjem preparata koji ublažavaju simptome rozacee) i sistemsko (prilikom čega se piju lekovi). Ove dve vrste terapije se vrlo često kombinuju, a prošireni kapilari na licu se mogu uspešno ukloniti metodom radiotalasa.

Rozacea se uspešno i lako može držati pod kontrolom ukoliko posetite lekara čim osetite prve simptome. Blagovremenom terapijom, štitite se od rizika da dođe do širenja kapilara i pojave trajnog crvenila kože lica.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email