fbpx

Osteoporoza – Zdrave navike za zdrave kosti!

Osteoporoza je zdravstveni problem prilikom kojeg dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju krhke i lomljive. Kosti gube svoju jačinu zbog nedostatka gradivnih materija, pa zato postaju sunđeraste i slabe. Osteoporoza je uglavnom uzrokovana lošim životnim navikama i genetskom predispozicijom i najčešće se počinje pojavljivati nakon pedesete godine života.

Uzroci nastanka osteoporoze

Kao što smo već pomenuli, genetska predispozicija je jedan od uzročnika ovog oboljenja, međutim, ipak se pokazalo da su loše životne navike vodeći uzrok nastanka osteoporoze. Prekomeran unos soli, nedovoljno unošenje vitamina i minerala kroz ishranu, pušenje, alkohol i mnogi drugi činioci utiču na gubljenje koštane mase. Ova bolest postaje naglo progresivna otprilike u periodu nakon pedesete godine života, budući da tada kod žena nastupa menopauza, a kod muškaraca andropauza. Zbog toga dolazi do oslabljenog lučenja muških i ženskih hormona i kada se dugoročne loše životne navike spoje sa hormonalnim promenama, ova bolest počinje stvarati ozbiljne probleme. Osim toga, osteoporozu može uzrokovati i prekomeran unos određenih lekova, koji dovodi do proređivanja koštane mase.

Simptomi

Simptomi ove bolesti su često neprimetni i dijagnostikuju se tek nakon prvog preloma kosti. Osim toga, najčešći simptomi su bol u vratu i kičmi dok stojite, koji nestaje kada ste u ležećem položaju. Gubitak na visini je, takođe, jedan od pokazatelja da imate osteoporozu.

Osteoporoza umnogome onemogućava ljude da se normalno kreću i obavljaju svakodnevne aktivnosti, budući da izaziva jak bol u kostima. Zato je veoma bitno da razmišljate o svojoj budućnosti i zaštitite sebe od ovog oboljenja.

 

Kako sprečiti nastanak ili ublažiti njene simptome?

Osteoporoza se može kontrolisati ukoliko promenite loše životne navike i u ishranu uvrstite namirnice koje pospešuju strukturu i čvrstinu kostiju. Osim toga što ćete zaštititi svoje kosti, doprinećete očuvanju svih ostalih organa, pa će vam prolazak kroz menopauzu ili andropauzu biti bezbolan i spokojan. U daljem tekstu nabrojaćemo vam koje se sve mere mogu preduzeti za očuvanje zdravlja kostiju i usporavanje progresije osteoporoze, ukoliko je imate.

  • Zdrava ishrana

Za početak, smanjite unos soli i u ishranu uvrstite sveže voće i povrće. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom D, jer ovaj vitamin podstiče skladištenje kalcijuma i fosfora u kostima, koji su od presudnog značaja za njihovu jačinu. Vitamin D ćete pronaći u namirnicama poput morske ribe i ribljeg ulja, džigerice, žumanca i nekih mlečnih proizvoda. Zatim, za očuvanje krvnih sudova, kostiju i mišića, veoma su bitne Omega-3 i omega-9 masne kiseline, kojima obiluje maslinovo ulje, orašasti plodovi i semenke. Sočivo, zeleno lisnato povrće, prokelj, kelj, zelena salata, brokoli, spanać, banana, pirinač i živinsko meso bogati su nutritijentima koji sprečavaju prekomerno gubljenje koštane mase.

  • Fizička aktivnost

Za očuvanje jakih kostiju, od presudne je važnosti da budete fizički aktivni. Najbolji vid fizičke aktivnosti je šetnja u trajanju od 45 minuta ili vožnja biciklom. Preopterećivanje organizma fizičkom aktivnošću nije poželjno, stoga budite umereni.

  • Izbacite alkohol i cigarete

Osteoporoza će ubrzano napredovati ukoliko ste pušač ili unosite velike količine alkohola u organizam. Preporučujemo vam da izbacite cigarete i alkohol i time ćete u velikom procentu smanjiti šanse za ovu bolest.

  • Obavezna poseta lekaru

Budući da u perimenopauzi, menopauzi kod žena i andropauzi kod muškaraca nivo hormona značajno opada, dolazi do progresije osteoporoze. Zato je veoma važno da redovno posećujete lekara koji će pratiti nivo vaših hormona i sve promene u organizmu. Kada nastupe ove promene, najčešće se određuju hormonske terapije kojima se nadoknađuju izgubljeni hormoni. Ovim načinom se sprečava napredovanje osteoporoze, ali se i smanjuje rizik od ostalih oboljenja koje izaziva remećenje hormonskog balansa.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email