fbpx

Menopauza – nesanica kao prvi simptom

Menopauza predstavlja prirodni proces u životu svake žene. Menopauza (ili klimaks) označava kraj reproduktivnog doba žene. Period u kom dolazi do ove promene je između četrdeset pete i pedeset pete godina života, iako se u period menopauze može ući i ranije. Simptomi menopauze mogu počinjati polako i trajati od dve do šest godina, sve do konačne zadnje menstruacije. Istraživanja ukazuju da 40-60% žena u menopauzi ima poremećaje spavanja.

Perimenopauza

Perimenopauza predstavlja hormonske promene u organizmu žene koje se dešavaju pre konačnog ulaska u menopauzu. Kod većine žena ovaj period počinje sredinom četrdesetih, no nije isključeno da do toga dođe ranije ili kasnije. Iako je žena u perimenopauzi još uvek plodna, proizvodnja polnih hormona u jajnicima počinje polako da se smanjuje. Trajanje perimenopauze varira – od par meseci, pa čak do deset godina pre menopauze. Kraj perimenopauze, obeležen je prestankom funkcije jajnika i plodnosti i trajnim izostankom menstruacije, odnosno nastupom menopauze.

Stres i nezdrave životne navike, zatim hemikalije koje se unose putem hrane, itd. utiču na to da menopauza kod žena nastupi i pre četrdesete godine.

Nesanica i menopauza

Ukoliko ulazite u četrdesete godine i iz neobjašnjivih razloga imate poteškoće sa spavanjem, vrlo je moguće da je vaše telo počelo da se priprema za ulazak u menopauzu. Menopauza je obeležena poremećajem hormonskog sistema žene i to uveliko utiče na sve organe, pa čak i na nervni sistem. Zato se, kao prvi simptomi menopauze, pojavljuju poremećaj sna, bezvoljnost, naglo znojenje, pa čak i depresija. Osim toga, neki od čestih simptoma da vaše telo počelo da ulazi u period menopauze su:

  • Pad energije i snage
  • Lako i često umaranje
  • Nervoza i razdražljivost
  • Nagle promene raspoloženja
  • Česte glavobolje
  • Zaboravnost
  • Gojenje
  • Smanjeni libido

Osećam simptome menopauze, šta sad?

Iako su mnoge žene uplašene ulaska u novi period u životu, on je u potpunosti normalan i ne mora da bude nimalo neprijatan ukoliko prihvatite sve promene koje se dešavaju u vašem telu. Zato je Alfa MEDICA tim ginekologa i endokrinologa tu za sve žene koje se bore sa neprijatnim simptomima perimenopauze i menopauze. Osim detaljnih hormonskih i ginekoloških analiza koje su sastavni deo pregleda, tu smo da vas posavetujemo i pomognemo da na što bolji način prihvatite i uživate u novom životnom razdoblju.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email