Menopauza – nesanica kao prvi simptom

Menopauza predstavlja prirodni proces u životu svake žene. Menopauza (ili klimaks) označava kraj reproduktivnog doba žene. Period u kom dolazi do ove promene je između četrdeset pete i pedeset pete godina života, iako se u period menopauze može ući i ranije. Simptomi menopauze mogu počinjati polako i trajati od dve do šest godina, sve do konačne zadnje menstruacije. Istraživanja ukazuju da 40-60% žena u menopauzi ima poremećaje spavanja.

Perimenopauza

Perimenopauza predstavlja hormonske promene u organizmu žene koje se dešavaju pre konačnog ulaska u menopauzu. Kod većine žena ovaj period počinje sredinom četrdesetih, no nije isključeno da do toga dođe ranije ili kasnije. Iako je žena u perimenopauzi još uvek plodna, proizvodnja polnih hormona u jajnicima počinje polako da se smanjuje. Trajanje perimenopauze varira – od par meseci, pa čak do deset godina pre menopauze. Kraj perimenopauze, obeležen je prestankom funkcije jajnika i plodnosti i trajnim izostankom menstruacije, odnosno nastupom menopauze.

Stres i nezdrave životne navike, zatim hemikalije koje se unose putem hrane, itd. utiču na to da menopauza kod žena nastupi i pre četrdesete godine.

Nesanica i menopauza

Ukoliko ulazite u četrdesete godine i iz neobjašnjivih razloga imate poteškoće sa spavanjem, vrlo je moguće da je vaše telo počelo da se priprema za ulazak u menopauzu. Menopauza je obeležena poremećajem hormonskog sistema žene i to uveliko utiče na sve organe, pa čak i na nervni sistem. Zato se, kao prvi simptomi menopauze, pojavljuju poremećaj sna, bezvoljnost, naglo znojenje, pa čak i depresija. Osim toga, neki od čestih simptoma da vaše telo počelo da ulazi u period menopauze su:

  • Pad energije i snage
  • Lako i često umaranje
  • Nervoza i razdražljivost
  • Nagle promene raspoloženja
  • Česte glavobolje
  • Zaboravnost
  • Gojenje
  • Smanjeni libido

Osećam simptome menopauze, šta sad?

Iako su mnoge žene uplašene ulaska u novi period u životu, on je u potpunosti normalan i ne mora da bude nimalo neprijatan ukoliko prihvatite sve promene koje se dešavaju u vašem telu. Zato je Alfa MEDICA tim ginekologa i endokrinologa tu za sve žene koje se bore sa neprijatnim simptomima perimenopauze i menopauze. Osim detaljnih hormonskih i ginekoloških analiza koje su sastavni deo pregleda, tu smo da vas posavetujemo i pomognemo da na što bolji način prihvatite i uživate u novom životnom razdoblju.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email