fbpx

Letnji stomačni virusi

Letnji stomačni virusi i stomačne tegobe su uvek prisutne u toku letnjih vrućina, budući da se hrana brže kvari, pa zato dolazi do narušavanja crevne flore. Visoke temperature izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.  Letnji stomačni virusi uglavnom se manifestuju u blažoj formi u vidu stomačnog gripa. Ove vrste infekcija uglavnom dolaze spolja preko zagađene hrane i vode, kao i prljavih ruku. Simptomi stomačnih virusa su tegobe praćene oštrim i prodornim bolovima u stomaku. Blaga malaksalost takođe je upečatljiv simptom, kao i povišena temperatura. Letnji stomačni virusi se mogu izbeći ukoliko se pridržavate osnovnih stvari u vezi sa ishranom i higijenom u vrelim danima.

Higijena je najbitnija!

Poznato je da je toplo vreme najpogodnije za razmnožavanje virusa i bakterija. Stoga, moramo posebno voditi računa o higijeni – kako ličnoj, tako i higijeni prostora oko nas. Bitno je da što češće perete ruke, i pre i posle obroka. Ruke trljajte sapunom najmanje 20 sekundi, kako bi vaše ruke u potpunosti bile čiste. Preporučljivo je da sa sobom uvek nosite sredstvo za dezinfekciju ruku, ukoliko niste u mogućnosti da ruke operete sapunom.

Osim toga, veoma je bitno voditi računa o higijeni posuđa u kojem se sprema hrana i iz kojeg se jede, budući da se bakterije vrlo često zadržavaju na sudovima, ukoliko nisu temeljno oprani. Posuđe perite isključivo toplom vodom.

Pažljivo sa lako kvarljivom hranom!

Namirnice kao što su mleko, jaja, meso itd. su lako kvarljive i upravo su one najveći uzrok stomačnih tegoba u letnjem periodu. Zato je od presudne važnosti termički obraditi sve namirnice koje su poznate kao lako kvarljive. Takođe je važno da se pripremljena hrana jede odmah i da se ne drži duže od četiri sata na kuhinjskoj temperaturi. Kuvana hrana treba dobro da se podgreje, a da se spreči dodir termički obrađene i sirove hrane. Pored toga, sveže voće i povrće treba temeljno oprati pre upotrebe. Takođe, hrana treba da se zaštiti od kontakta sa insektima (posebno od muva) i životinja.

Letnji stomačni virusi – kućno lečenje

Ako vas je stomačni virus ipak zahvatio i pored svih mera zaštite, postoje koraci koji se mogu preduzeti u ublažavanju neprijatnih simptoma izazvanih stomačnim infekcijama. Da biste ublažili dijareju ili povraćanje, nemojte unositi kofein, masnu hranu, alkohol i slatkiše. Kada osetite prve simptome stomačnog virusa, povećajte unos vode i supa, budući da telo u tom periodu naglo dehidrira, pa je najbitnije da nadoknadimo svu izgubljenu tečnost. Pored hidratacije organizma, u ovom periodu uvrstite namirnice koje se lako vare – prepečeni tost hleb, bareni krompir, pirinač itd.

Ukoliko se simtomi, poput drhtavice, visoke temperature, dijareje ili povraćanja pogoršavaju, obavezno posetite lekara, budući da letnji stomačni virusi mogu biti veoma opasni, ukoliko se ne leče uz nadzor doktora. Gastroenterologija je grana interne medinicine koja se bavi proučavanjem sistema organa za varenje i najbolje je konsultovati se sa specijalistom za bolesti i poremećaje digestivnog trakta, ukoliko osetite bilo kakve neprijatnosti koje ukazuju na stomačni virus.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email