fbpx

Astma kod dece – Pomozite detetu da se izbori sa astmom

Astma kod dece je vodeća hronična bolest koja se najčešće javlja kod dece između druge i pete godine i u najvećem broju slučajeva izazvana je kućnim alargenima i čestim prehladama. Astma kod dece može biti praćena različitim simptomima – od neujednačenog disanja, kašlja i kijanja do stezanja u grudima. Zbog cvetanja ambrozije, pada temperature, boravka u zatvorenim prostorijama i stresa zbog školskih obaveza, početkom jeseni se deca koja pate od astme suočavaju s učestalim napadima.

Astma kod dece je bolest od koje boluje svako sedmo školsko dete, pri čemu je u 80% slučajeva astma povezana sa alergijskom kijavicom.

 

Kako prepoznati astmu?

Decu veoma često muče prehlade, kašalj i problemi sa disanjem. Teško je prepoznati kada je reč o trenutnom, a kada o hroničnom stanju. Astma kod dece se može javiti već u uzrastu odojčeta i nešto češće kod predškolaca. Javlja se kao posledica izloženosti alergenima (polen, ambrozija, grinje, buđ itd), emocionalnom stresu ili hladnom vazduhu, koji potom dovode do upale sistema za disanje. Astma kod dece se prepoznaje i po tome što je dete osetljivo na sve nadražaje iz okoline, poput duvanskog dima, prašine, hladnog vazduha itd. Naravno, deca čiji roditelji boluju od astme su izloženija riziku od ovog oboljenja. Neki od osnovnih simptoma koji ukazuju na astmu su:

 • Zamaranje prilikom malog napora
 • “Sviranje” u grudima
 • Kašalj u toku noći
 • Otežano disanje u toku jutarnjih časova
 • Nakon smejanja kreće nakašljavanje
 • Simptomi prehlade dugo traju
 • Prehlada se često „spušta” na pluća

Kako zaštiti dete?

Za početak, neophodno je da odvedete dete lekaru svaki put kad se pojavi prehlada, koliko god ona bezazleno izgledala. Lekar će najbolje utvrditi da li se radi o astmi i ukoliko je dijagnostikuje, daće vam savete za dalje lečenje. U zavisnosti od jačine napada, detetu se može predložiti imunoterapija ili svojevrsni lekovi koji će ublažiti napad. Što se tiče samih roditelja, postoje određene mere koje se moraju preduzeti, da biste dete zaštitili od napada astme.

 • Izbacite tepihe, itisone, teške zavese i perjane jastuke iz vašeg doma, jer su grinje koje se nalaze u kućnoj prašini glavni okidač za asmatični napad
 • Redovno provetravajte stan
 • Zabranite pušenje u kući
 • Štitite svoje dete od stresa, trudite se da atmosfera u domu bude prijatna
 • Uveče nemojte davati detetu tešku hranu, jer ona u toku noći može izazvati pojačano lučenje želudačne kiseline, koja može nadražiti bronhije
 • Ne paničite tokom napada, jer paniku možete preneti i na dete, što umnogome može pogoršati sam napad

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email