fbpx

Pregled lekara specijaliste urologije

Cena usluge: 7.000,00 RSD / 9.500,00 RSD sa ultrazuvkom urotrakta

Redovni pregled urologa su od izuzetne važnosti, posebno za muškarce starije od 45 godina. Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje bolesti koje često nemaju očigledne simptome u početnim fazama. Pravovremeno postavljanje dijagnoze i započinjanje terapije može značajno smanjiti rizik od komplikacija i poboljšati ishode lečenja. Redovne kontrole pomažu u održavanju zdravlja urinarnog i reproduktivnog sistema, što je ključno za dugoročno blagostanje.

Šta je urološki pregled?

Urološki pregled je medicinska procena stanja urinarnog trakta i reproduktivnih organa, koja obuhvata niz dijagnostičkih i fizičkih testova. Ovaj pregled omogućava lekarima da identifikuju i leče različite urološke probleme, uključujući infekcije, kamenje u bubrezima, benignu hiperplaziju prostate, seksualne disfunkcije i tumore.

Koje sve organe i sisteme obuhvata

Urološki pregled obuhvata pregled sledećih organa i sistema:

  • Urinarni trakt kod oba pola: Bubrezi, mokraćovodi, mokraćna bešika i uretra.
  • Reproduktivni organi kod muškaraca: Testisi, epididimis, vas deferens, semene vezikule, prostata i penis.

Ovi pregledi su ključni za otkrivanje i lečenje mnogih stanja koja mogu značajno uticati na kvalitet života pacijenata. Redovni pregledi i pravovremena medicinska intervencija mogu sprečiti razvoj ozbiljnih bolesti i komplikacija, omogućavajući pacijentima da održe optimalno zdravlje.

Zašto je važan urološki pregled?

Rano otkrivanje bolesti

Rano otkrivanje bolesti je ključno za uspešno lečenje i prevenciju komplikacija. Redovni urološki pregledi omogućavaju identifikaciju problema kao što su urinarne infekcije, kamenci u bubrezima, i tumori mokraćne bešike ili prostate u ranim fazama, kada su terapije najefikasnije. Pregled kod urologa uključuje različite dijagnostičke metode, kao što su laboratorijske analize urina i ultrazvučni pregled urotrakta, koji pomažu u pravovremenom otkrivanju oboljenja.

Prevencija ozbiljnijih zdravstvenih problema

Prevencija ozbiljnijih zdravstvenih problema je još jedan razlog za redovne urološke preglede. Urolog može prepoznati i lečiti stanje pre nego što postane ozbiljno. Na primer, benigna hiperplazija prostate može se otkriti i tretirati pre nego što izazove ozbiljnije tegobe ili dovede do problema sa mokrenjem. Urološki pregledi takođe igraju važnu ulogu u prevenciji bolesti urinarnog trakta kod muškaraca i žena, sprečavajući napredovanje bolesti i smanjujući rizik od komplikacija.

Poboljšanje kvaliteta života

Poboljšanje kvaliteta života je jedan od glavnih ciljeva redovnih uroloških pregleda. Pravovremeno otkrivanje i lečenje uroloških problema može značajno poboljšati svakodnevne aktivnosti i opšte zdravlje pacijenata. Problemi sa mokrenjem, bolovi u donjem delu trbuha, seksualna disfunkcija i druge urološke tegobe mogu ozbiljno uticati na kvalitet života. Redovni pregledi kod urologa pomažu u održavanju zdravlja i blagostanja, omogućavajući pacijentima da uživaju u životu bez neprijatnosti i bola.

Kada je potreban urološki pregled?

Simptomi i stanja koja zahtevaju pregled

Postoji nekoliko simptoma i stanja koja ukazuju na potrebu za urološkim pregledom. Ovi simptomi uključuju probleme sa mokrenjem, kao što su bol ili peckanje, učestalo mokrenje, krv u urinu, bolovi u donjem delu trbuha, seksualna disfunkcija, i bolovi ili otoci u testisima. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite urologu. Urološki pregled kod urologa obuhvata fizički pregled, laboratorijske analize urina, i ultrazvučni pregled urotrakta, kako bi se utvrdio uzrok simptoma i započelo odgovarajuće lečenje.

Preventivni pregledi za muškarce iznad 45 godina

Preventivni pregledi su od posebnog značaja za muškarce iznad 45 godina. U ovom životnom dobu povećava se rizik od bolesti prostate, uključujući benignu hiperplaziju prostate i rak prostate. Redovni urološki pregledi, uključujući pregled prostate i digitorektalni pregled, pomažu u ranom otkrivanju ovih stanja. Urološki pregled u poliklinici često podrazumeva i ultrazvukom pregled mokraćne bešike i bubrega, kako bi se osigurala potpuna dijagnostika i praćenje stanja urinarnog trakta. Redovni pregledi kod urologa u Beogradu ili bilo kojoj drugoj poliklinici mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja i kvaliteta života.

Kako se izvodi urološki pregled?

Uzimanje anamneze (medicinske istorije pacijenta)

Urološki pregled započinje uzimanjem detaljne anamneze, odnosno medicinske istorije pacijenta. Lekar će razgovarati sa pacijentom o trenutnim tegobama, simptomima, ranijim oboljenjima urinarnog trakta, oboljenjima u porodici, i o svim relevantnim faktorima koji mogu uticati na zdravlje pacijenta. Ovaj razgovor je ključan za razumevanje problema i planiranje daljih dijagnostičkih postupaka.

Fizički pregled

Nakon uzimanja anamneze, sledi fizički pregled koji obuhvata pregled abdomena, testisa, penisa i prostate. Lekar će pažljivo pregledati trbuh kako bi otkrio eventualne bolne tačke, mase ili druge abnormalnosti. Pregled testisa je važan za otkrivanje tumora, cisti i drugih promena, dok pregled penisa može ukazati na infekcije ili druge probleme. Prostata se pregledava rektalnim putem kako bi se procenila njena veličina i struktura, što je od velikog značaja za otkrivanje benignih i malignih oboljenja prostate.

Specifični pregledi

Specifični pregledi uključuju rektalni pregled prostate i ultrazvučnu dijagnostiku uroloških organa. Rektalni pregled prostate omogućava lekaru da direktno opipa prostatu i proceni njeno stanje. Ultrazvučna dijagnostika je neinvazivna metoda koja koristi zvučne talase za prikaz unutrašnjih struktura. Ultrazvuk se koristi za pregled bubrega, mokraćne bešike, prostate, testisa i penisa, omogućavajući preciznu procenu veličine i strukture ovih organa.

Dijagnostički testovi i procedure

Laboratorijske analize

Laboratorijske analize su ključne za dijagnostiku oboljenja urinarnog trakta. Obuhvataju analizu krvi, urina, urinokulturu, PSA test (specifičan antigen prostate) i spermogram. Ove analize pomažu u otkrivanju infekcija, funkcionalnih poremećaja i malignih oboljenja.

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika urotrakta, prostate, testisa i penisa omogućava lekaru da precizno proceni stanje ovih organa. Ultrazvuk je neinvazivna metoda koja pruža detaljan prikaz unutrašnjih struktura, pomažući u otkrivanju tumora, cisti, kamenja u bubrezima i drugih abnormalnosti.

Dodatne procedure

Pored osnovnih dijagnostičkih metoda, urolog može koristiti dodatne procedure kao što su cistoskopija, biopsija prostate, skener i MRI. Cistoskopija omogućava direktan pregled unutrašnjosti mokraćne bešike i uretre pomoću tankog instrumenta sa kamerom. Biopsija prostate se koristi za uzimanje uzorka tkiva radi ispitivanja na prisustvo raka. Skener (CT) i MRI (magnetna rezonanca) pružaju detaljne slike unutrašnjih organa i struktura, pomažući u preciznoj dijagnostici i planiranju lečenja.

U našoj poliklinici, urološki pregled obuhvata sve ove postupke kako bi se osigurala sveobuhvatna dijagnostika i efikasno lečenje oboljenja urinarnog trakta i urogenitalnog sistema kod muškaraca. Redovni urološki pregledi su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja i prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko primetite bilo kakve simptome ili jednostavno želite preventivni pregled, obratite se našem timu stručnjaka za kompletan urološki pregled i ultrazvučnu dijagnostiku.

Najčešće dijagnoze i stanja

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je uobičajeno stanje kod starijih muškaraca, koje podrazumeva povećanje prostate. Ovo stanje može izazvati simptome kao što su otežano mokrenje, učestalo mokrenje, naročito noću, i slabiji mlaz urina. Urološki pregled, uključujući ultrazvuk prostate, pomaže u postavljanju dijagnoze i praćenju stanja.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su česte kod oba pola, ali naročito kod žena. Simptomi uključuju bol i peckanje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje i mutan urin. Laboratorijske analize urina i urinokultura su ključne za dijagnostiku i praćenje infekcija.

Kamenci u bubrezima

Kamenci u bubrezima su čvrste naslage koje se formiraju u bubrezima i mogu izazvati jake bolove, mučninu i povraćanje. Ultrazvučna dijagnostika i skener (CT) su metode koje omogućavaju otkrivanje i praćenje kamenaca. Razbijanje kamenca i druge specifične terapije često se koriste za lečenje ovog stanja.

Seksualne disfunkcije

Seksualne disfunkcije, uključujući erektilnu disfunkciju i probleme sa ejakulacijom, mogu značajno uticati na kvalitet života muškaraca. Ovi problemi često zahtevaju multidisciplinarni pristup, uključujući fizički pregled, laboratorijske analize i konsultacije sa specijalistima.

Maligni tumori (prostate, testisa, mokraćne bešike)

Maligni tumori prostate, testisa i mokraćne bešike su ozbiljna stanja koja zahtevaju pravovremenu dijagnozu i lečenje. Ultrazvuk, biopsija, i laboratorijske analize su ključne za otkrivanje ovih tumora. Rano otkrivanje značajno poboljšava prognozu i mogućnosti lečenja.

Lečenje i terapije

Konzervativne metode (medikamenti)

Konzervativne metode uključuju upotrebu medikamenata za lečenje različitih uroloških stanja. Antibiotici se koriste za lečenje urinarnih infekcija, dok se lekovi za smanjenje prostate koriste kod benigne hiperplazije prostate. Hormonalna terapija i druge farmakološke intervencije mogu biti deo tretmana za seksualne disfunkcije i maligne tumore.

Hirurške procedure

Hirurške procedure su često neophodne za lečenje određenih stanja, kao što su veliki kamenci u bubrezima, tumori i ozbiljna hiperplazija prostate. Operacije se izvode u specijalizovanim poliklinikama i bolnicama, koristeći savremene tehnike i tehnologije.

Specifične terapije za različita stanja

Specifične terapije uključuju razbijanje kamenca ultrazvukom, lečenje infekcija i polno prenosivih bolesti, i primenu specifičnih terapijskih metoda za tumore. Svaka terapija se prilagođava individualnim potrebama pacijenta, obezbeđujući optimalne rezultate.

Saveti i preporuke

Kako se pripremiti za pregled

Priprema za urološki pregled podrazumeva pridržavanje određenih smernica koje će vam dati vaš urolog. Uobičajeno je da se pacijentima savetuje da piju dovoljno tečnosti pre pregleda i da donesu sve relevantne medicinske dokumente.

Preventivne mere i promene načina života za bolje zdravlje

Preventivne mere uključuju održavanje higijene, izbegavanje rizičnih seksualnih ponašanja, redovno vežbanje i zdravu ishranu. Promene načina života, kao što su smanjenje unosa alkohola i prestanak pušenja, mogu značajno poboljšati zdravlje urinarnog i reproduktivnog sistema.

U našoj poliklinici i laboratoriji, pružamo sveobuhvatne urološke preglede i dijagnostiku. Na pregled kod urologa u Beogradu ili bilo kojoj drugoj poliklinici, važno je doći pripremljen i informisan. Redovni opšti urološki pregledi su ključ za očuvanje zdravlja i prevenciju ozbiljnih oboljenja urinarnog i urogenitalnog trakta kod muškaraca.

Izvori

Professional, C. C. M. (n.d.). Urologist. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21884-urologist

Booth, S. (2023, July 5). Urologists: What do they do? WebMD. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/urologists-what-do-they-do

Watson, S. (2018, September 29). Faces of healthcare: What is a urologist? Healthline. https://www.healthline.com/health/what-is-a-urologist

Morales-Brown, P. (2023, July 24). What do urologists do? https://www.medicalnewstoday.com/articles/286276

Online zakazivanje: Pregled lekara specijaliste urologije

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.