fbpx

Urološki brisevi i testovi

Cena usluge: 1.800,00 RSD (po brisu)

Urološki brisevi i testovi obavljaju se kada pacijent primeti neki od simptoma prisustva polno prenosive bolesti.

Simptomi se razlikuju kod muškaraca i kod žena. Moguće je i da infekcija ne ispolji nijedan simptom. Kod žena, simptomi su daleko izraženiji nego kod muškaraca – u pitanju su otežano i bolno mokrenje, peckanje, bol prilikom seksualnog odnosa, koji se neretko širi na donji deo abdomena. U težim situacijama može doći do groznice.

Kod muškaraca obično se infekcija manifestuje u vidu bola prilikom mokrenja, bola u predelu testisa, ali i hroničnog umora i bola mišića i zglobova.

Ono što je važno naglasiti jeste da se sve polno prenosive infekcije danas uspešno leče. Zbog toga je najveći korak u procesu izlečenja dijagnostikovanje infekcije, koje se vrši uzimanjem uzorka za bris.

Kako se pripremiti za davanje uzorka?

U cilju što merodavnijijih rezultata, neophodno je pre uzimanja samog uzorka obaviti jednostavnu pripremu:

  • Muškarcima se savetuje da ne mokre dva sata pre davanja brisa, kako bi mokraćni kanal bio potpuno suv.
  • Žene se ne moraju ni na kakav poseban način pripremati za davanje brisa. Preporučuje se tuširanje veče pre davanja uzorka. Najčešće se koristi uzorak cervikalnog brisa.

Briseve ne treba uzimati tokom antibiotske terapije niti u roku od 5 dana po završetku terapije.

 

Testovi na ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju

Testovi na  hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu se mogu obaviti na više načina. Jedan od njih je uzimanje uzorka brisa iz uretre (ili cervikalni bris kod žena)  i tada je reč o PCR testu. Ovaj test se zasniva na detekciji genoma Chlamydia trachomatis i smatra se najpreciznijim i najsigurnijim načinom testiranja.

Pre samog uzimanja uzorka, savetuje se da žene nemaju seksualni odnos najmanje 24 časa ranije, dok se muškarcima savetuje da ne mokre minimalno sat vremena pre uzimanja uzorka.

Pored PCR testiranja, može se obavljati i testiranje davanjem uzorka krvi – serološki test kojim se utvrđuje prisustvo antitela na Chlamydiu trachomatis proverom uzorka (venske) krvi.

 

Kako se obavlja samo testiranje?

Kako se testovi mogu uzimati iz različitih polnih regija, tako i način na koji se oni uzimaju može biti različit:

  • Bris uretre – najčešće se obavlja kod muškaraca, mada se može obaviti i kod žena u svrhu dokazivanja polne infekcije. U pitanju je prilično neprijatan zahvat, ali ujedno i najsigurniji. Tanki štapić na čijem vrhu se nalazi navlažena vata prodire do oko 2-3cm u uretru muškarca, nakon što se prepucijum povuče ispod glansa. Sam zahvat traje svega nekoliko sekundi, ali je za muškarce često neprijatan. Kod žena bris je potpuno neinvazivan i gotovo da se samo uzimanje uzorka ni ne oseti – razdvajanjem usana vagine štapićem se uzima uzorak.
  • Bris prepucijuma (kožica koja prekriva gornji deo penisa – glans) – kako se kožica pomera i lako prevlači ispod glansa, test se obavlja vrlo brzo, bezbolan je i gotovo da se ni ne oseća. Obavlja se kod muškaraca, onda kda se primeti potencijalno prisustvo bakterija na samoj površini penisa, najčešće usled pojave nekakve fizičke promene.
  • Bris glansa (deo penisa koji se nalazi na njegovom vrhu) – Uzimanje ovog uzorka slučno je usimanju uzorka sa prepucijuma – potpuno bezbolno, lako i traje svega nekoliko sekundi. Vrši se površinskim dodivanjem glansa vrhom štapića na kojem se nalazi vata. Takođe se može obaviti onda kada pacijent primeti nekakvu fizičku promenu na samom glansu. Promene se najčešće manifestuju u vidu pojave crvenila, crvenih talkica ili belih tačkica ispod samog glansa.

Online zakazivanje: Urološki brisevi i testovi

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.