fbpx

Transrektalni ultrazvuk prostate i mekih tkiva

Cena usluge: 7.200,00 RSD

Transrektalni ultrazvuk prostate (skraćeno TRUS prostate) je dijagnostički postupak koji se zasniva na korišćenju ultrazvučnih talasa kako bi se stvorila slika prostate. Ovaj dijagnostički postupak se obavlja kada se pojave simptomi poput otežanog mokrenja ili nepovoljni rezultati laboratorijske analize krvi i/ili urina. Takođe se koristi za istraživanje nodula pronađenog tokom rektalnog pregleda, otkrivanje abnormalnosti i utvrđivanje promena same prostate, eventulano otkrivanje maligih promena. Procedura se obavlja i kada muškarac ima problem sa infertilitetom.

Kako se obavlja transrektalni ultrazvuk prostate

U piranju je siguran, neinvazivan i brz način dijagnostikovanja.  Ovaj postupak ne zahteva nikakvu posebnu pripreme pre samog pregleda. Od pacijenta će se najčešće tražiti da legnete na bok sa kolenima prema grudima (u fetusni položaj). Da bi se dobili visokokvalitetni snimci, ultrazvučni pretvarač – plastični cilindar veličine prsta – ubacuje se u rektum. Ako se planira biopsija, možda će lekar savetovati da izbegavate aspirin i druga sredstva koja mogu izazvati razređivanje krvi i to u periodu od 7 do 10 dana pre postupka. Neki doktori pre samog postupka upućuju pacijente na klistiranje – ćišćenje creva.

Online zakazivanje: Transrektalni ultrazvuk prostate i mekih tkiva

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.