fbpx

Operacija varikokele

Cena usluge: 96.000,00 RSD

Varikokela je proširena vena u skrotumu i unutrašnja spermatična vena čija je uloga odvođenje venske krvi iz testisa. Najčešći klinički problem koji može nastati je uticaj na prisustvo neplodnosti kod muškarca.

U većini slučajeva tretiriranje varikokele nije potrebno. Ukoliko varikokela uzrokuje bol, atrofiju testisa ili neplodnost i utiče na reprodukciju, možda bi trebalo razmisliti o operaciji varikokele.

U slučaju muške neplodnosti, lečenje varikokela može poboljšati ili odstraniti probleme neplodnost ili poboljšati kvalitet spermatozoida ako se koriste tehnike poput in vitro oplodnje. Jasne indikacije za operaciju varikokele u adolescenciji uključuju progresivne atrofije testisa, bol ili abnormalne rezultate analize sperme. Iako lečenje varikokele uglavnom poboljšava karakteristike sperme, nije jasno da li nelečena varikokela tokom vremena dovodi do progresivnog pogoršanja kvaliteta sperme. Operacija varikokele predstavlja malo rizičnu proceduru. Sav rizik se zasniva na:

  • Nakupljanju tečnosti oko testisa (hidrokela)
  • Ponovnoj pojavi varikokele
  • Infekciji
  • Oštećenju arterije

Kako se obavlja intervencija?

U pitanju je hiruška intervencija. Ovaj tretman se obično obavlja ambulantno, tokom opšte ili lokalne anestezije. Obično urolog prilazi veni kroz preponu (ingvinalno ili subinginalno), ali takođe je moguće napraviti rez na trbuhu ili ispod prepona. Napredak u operaciji varikokela doveo je do smanjenja posthirurških komplikacija. Jedan od napredaka se dogodio zahvaljujući upotrebi kolor doppler ultrazvuka koji pomaže u vođenju postupka.

Neki pacijenti se već nakon dva dana mogu vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima. Pacijent se posle dve nedelje može vratiti fizičkim aktivnostima, poput vežbanja i treniranja. Bol koji osećate nakon operacije je obično blag, ali može da traje nekoliko dana ili nedelja. Lekar može da preporuči određene lekove za ublažavanje bola koje pacijent uzima nakon operacije. Nakon toga, urolog obično preporučuje nastavak terapije sa blažim lekovima, i to samo onim pacijentima koji i dalje osećaju bolove.

Obično se preporučuje apstinencija od seksa u periodu od oko mesec dana. U periodu od nekoliko meseci spermatozoidi se vraćaju u normalnu funkciju. Razlog za to je što je potrebno oko tri meseca da se razvije obnonovljena sperma.

 

Online zakazivanje: Operacija varikokele

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.