fbpx

Cistoskopija

Cena usluge: u analgosedaciji 28.000,00 RSD; sa plasiranjem Timanove sonde 35.000,00 RSD; sa plasiranjem JJ sonde 39.000,00 RSD

Cistoskopija (uretrocistoskopija) je endoskopska procedura koja se obavlja radi pregleda unutrašnjosti zdravlja uretre i mokraćne bešike. U pitanju je bezbedan i bezbolan pregled koji se može obavljati na Poliklinici, nakon čega se pacijent po završetku pregleda ne zadržava. Pregled se obavlja tako što urolog pomoću cevi – optičkog instrumenta u obliku sonde (cistoskopa) prodire u uretru. Kod muškaraca otvor se nalazi na vrhu penisa, a kod žena u gornjem delu vagine. Putem mokraćnog kanala, cistoskop se uvodi u unutrašnjost mokraćne bešike. Test omogućava proveru cele dužine uretre i bešike i uvid u eventualnu pojavu izraslina ili kakvih drugih problema. Detaljno sagledavanje unutrašnjosti urinarnog trakta omogućava kamera koja se nalazi na vrhu cistoskopa, a koja optički uvećava snimak. Na ovaj način lekar ima uvid u svaku i minimalnu promenu na sluzokoži mokraćne bešike.

 

Kada je potrebno obaviti cistoskopiju?

Ovaj test može pomoći urologu u dijagnostikovanju određenih stanja. Najčešće se cistoskopski pregled obavlja:

  • Kada pacijent primeti simptome poput pojave krvi u urinu, preaktivnosti mokraćne bešike, inkontinencije (nevoljno mokrenje) ili bola tokom mokrenja
  • U svrihu pronalaska uzroka čestih infekcija mokraćnih puteva
  • U svrhu dijagnostikovanja bolesti mokraćne bešike poput raka, kamenca i upale bešike (cistitisa)
  • Radi uklanajnja manjeg tumora.
  • Dijagnostikovanja uvećane prostate

 

Kako se pripremiti za pregled?

Osnovna priprema se zasniva na pražnjenju bešike neposredno pre početka procedure. Pregled se obavlja sa praznom bešikom koja će se tokom pregleda puniti. Neophodno je da se konsultujete sa lekarom u vezi sa potencijalnom kratkotrajnom obustavom terapije koju uzimate. Sama procedura ne traje dugo – između 15 i 20 minuta, ali je poželjno prethodno se psihički pripemiti i naterati se da tokom pregleda budete opušteni kako bi pregled bio što jednostavniji i prijatniji.

Ozbiljnijih posledica nakon pregleda nema. U pojedinim situacijama pacijent može primetiti pojavu krvi u bešici ili mokraćnoj cevi.  Pacijentima se savetuje da kontrolišu svoju telesnu temperature, ozbiljnija komplikacija obično je praćena temperaturom od preko 38°C i pojavom krvi u urinu. Takođe, preporučuje se da do kraja dana pacijent miruje, bez naglih pokreta i fizičkog napora.

Da li je cistoskopija bolna?

Intervencija je brzbolna. Pacijent tokom pregleda može osetiti određenu nelagodnost kada cistoskop prolazi kroz uretru i ulazi u bešiku. Verovatno većina pacijenata u trenutku punjenja bešike vodom osetiti snažnu potrebu za mokrenjem. Moguće je da će pacijent osetiti blagi trzaj ukoliko je potrebno uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu.

Online zakazivanje: Cistoskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.