fbpx

Cirkumcizija

Cena usluge: od 72.000 RSD do 84.000,00 RSD

Cirkumcizija je hirurško uklanjanje prepucijuma – kože koja pokriva vrh (glans) penisa. Procedura je često obavlja kod novorođenih dečake. U nekim situacijama intervencija se obavlja u adolescentskom ili odraslom dobu. Pocedura može biti stvar porodične tradicije, može se obavljati radi lične higijene ili preventivne zdravstvene zaštite. Kada se intervencija jednom obavi nije je moguće naknadno vratiti u pređašnje stanje.

Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji i traje oko 20 minuta.

Zašto se cirkumcizija obavlja?

Razloga za ovu urološku hirušku intervenciju je mnogo. Neke od njih smo već spomenuli. Neki od najčešćih razloga su:

  • Cirkumcizija može imati različite zdravstvene koristi, uključujući lakšu higijenu. Nakon intervencije održavanje lične higijene polnog organa daleko je jednostavnije i bolje.
  • Smanjenje rizika od infekcije mokraćnih puteva. Rizik od infekcije mokraćnih puteva kod muškaraca je nizak, ali su ove infekcije češće kod neobrezanih muškaraca. Teške infekcije u ranom životnom dobu mogu kasnije dovesti do problema u radu bubrega.
  • Smanjenje rizika od seksualno prenosivih infekcija. Muškarci ređe oboljevaju od seksualno prenosivih bolesti uključujući HIV. Ipak, preventivne mere zaštite su neophodne i nakon obavljene intervencije.
  • Prevencija problema sa penisima. U nekim slučajevima kod neobrezanih muškaraca, koža penisa se teško može povući ispod glansa (fimoza). To može dovesti do upale prepucijuma ili glansa penisa.
  • Smanjen rizik od raka penisa. Iako je karcinom penisa retkost, on se ređe javlja kod obrezan muškaraca. Pored toga, rak grlića materice je ređi kod žena čiji su seksualni partneri obrezani.

 

Kako izgleda sama intervencija?

Cirkumcizija kod novorođenih dečaka jeste rutinska procedura koja se najčešće obavlja 10 dana nakon rođenja. Nakon što se penis i okolina očiste, anestetik će se ubrizgati u bazu penisa ili naneti na penis u vidu anestetske kreme. Na penis će biti pričvršćena posebna spona ili plastični prsten, a prepucijum će biti uklonjen. Nakon toga, penis će biti prekriven mašću poput lokalnog antibiotika ili vazelina, i lagano umotan gazom. Procedura obično traje oko 20 minuta.

Cirkumcizija se na sličnan način obavlja i kod starijih dečaka i odraslih, međutim, postupak se često obavlja u opštoj analgosedaciji. Oporavak može trajati duže i rizik od komplikacija može biti veći kada se zahvat obavlja u odraslom dobu.

Online zakazivanje: Cirkumcizija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.