Biopsija prostate

Cena usluge: od 17.000,00 RSD

Biopsija prostate je jedina potpuno sigurna metoda pomoću koje se može utvrditi prisustvo raka prostate, ili se pak otkloniti potencijalna sumnja. Postupak se zasniva na uzimanju uzoraka sumnjivog tkiva iz prostate. Sumnja se najčešće javlja kada inicijalni testovi krvi poput PSA testa (protein koji proizvodi prostata) nisu dobri. Takođe, sumnja se može postaviti i digitalnim pregledom rektalnog dela.

Tokom biopsije prostate, igla se koristi za prikupljanje određenog broja uzoraka tkiva iz  prostate. Postupak obavlja urolog, specijalizovan za mokraćni sistem i muške reproduktivne organe.

Uzorci tkiva dobijeni biopsijom šalju se na patohistološku analizu. Ukoliko se analizom primti da je u pitanju karcinom, neophodno je proceniti tip i stadijum, kako bi se utvrdilo koliko brzo verovatno može doći do napretka, ali i kako bi se odredila najbolje i najefikasnija mogućnosti lečenja.

 

Kako izgleda procedura biopsije prostate?

Dan pre dolaska na Polikliniku, lekar će pacijentu preporučiti da uzme određenu dozu antibiotika, kako bi se sprečila eventualna infekcija. Od pacijenta će se tražiti da legne na bok sa kolenima privučenim ka grudima. Nakon čišćenja područja i nanošenja anestetske kreme ili infiltriranja lokalne anestezije, lekar će nežno ubaciti tanku ultrazvučnu sondu u rektum.

Transrektalna ultrasonografija koristi zvučne talase za stvaranje slika prostate.  Slike ultrazvuka takođe se koriste za usmeravanje igle za biopsiju prostate ka pravom prodručju.

Nakon što se željeno područje locira, lekar će pomoću specijalne tanke igle uzeti uzorke tkiva. Postupak obično izaziva vrlo kratku neprijatnost kada se iglom sa oprugom uzima uzorak. Obično je, kako bi se mogućnost neuspešnog uzrokovanja svela na minimum, neophodno uzeti između 10 i 12 uzoraka tkiva. Postupak obično traje oko 15 minuta.

 

Komplikacije kod biopsije prostate

Komplikacije najčešće ne postoje, vrlo retko može doći do nadraženosti rektuma, zbog čega lekari savetuju smanjenje aktivnosti do 24 časa nakon intervencije.

Na rezultate patoshistološke analize najčešće je neophodno sačekati oko nedelju.

Karcinomi koji se otkriju u početnoj fazi najčešće se mogu izlečiti bez većih poteškoća. U takvim situacijama karcinom je ograničen isključivo na prostati. Onda kada se otkrije u odmakloj fazi, kada je već počelo širenje, proces izlečenja je daleko složeniji. Upravo zbog toga je rano dijagnostikovanje ključni preduslov za brzo izlečenje.

Online zakazivanje: Biopsija prostate

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.