gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Ultrazvučna dijagnostika spada u metode pregleda koji na potpuno neinvazivan način, bez štetnih efekata na organizam i tkiva, daju veoma precizan uvid u stanje organa koji se nalaze u trbuhu, zatim daju precizan izgled i stanje štitne žlezde, testisa, grudi itd.

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvučna dijagnostika se bavi pregledom unutrašnjih organa pomoću specijalno dizajniranog aparata – ultrazvuka. Ultrazvuk koristi talase koji se iz sonde usmeravaju ka unutrašnjim organima i kada naiđu na prepreku (organ koji se snima) na ekranu se prikazuje slika posmatranog dela tela. Ovom metodom može se snimiti većina organa u telu: štitna žlezda, dojka, srce, jetra i slezina, žučni putevi, pankreas, mokraćna bešika, bubrezi i bubrežni putevi, genitalni organi kod žena, prostata kod muškaraca, kukovi i centralni nervni sistem kod beba, kao i ligamenti, tetive i mišići. Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja.

Ultrazvučna dijagnostika sa lakoćom otkriva kamen u žučnoj kesici i žučnim putevima, kamen u bubregu, zatim prati i kontroliše trudnoću, rast i razvoj bebe u stomaku, otkriva tumorske promene, krvarenje ili slobodnu tečnost u stomaku.

Koji se sve pregledi mogu izvršiti?

Ultrazvučnim pregledom u Alfa MEDICA poliklinici se mogu izvršiti sledeći pregledi:

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki i pazušnih regija, je izuzetno važan pregled koji treba raditi barem jednom godišnje, s obzirom na porast tumora dojki kod žena svih uzrasta. Ultrazvuk pazušne regije je značajan segment pregleda, jer se često uvećani limfni čvorovi pojave u ovom predelu i diktiraju dalji dijagnostički i terapijski tok. Ultrazvuk dojki je efikasan, neškodljiv, bezbolan, s toga treba biti sastavan deo pregleda od početka reproduktivnog perioda života devojaka.

Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu

Ultrazvučni pregled se može vršiti vaginalnom sondom ili trbušnim ultrazvučnim pregledom sa ciljem ispitivanja oblika i veličine delova ženskog reproduktivnog sistema. Ultrazvučni pregled je obavezan deo redovnog ginekološkog pregleda. Osim toga, ultrazvuk je nezaobilazna dijagnostička metoda u toku praćenja trudnoće, prilikom čega se prati zdravlje bebe, ali i majke.

Ultrazvuk abdomena i male karlice

Ultrazvuk abdomena i male karlice predstavlja nezaobilazni metod u dijagnostici organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta, pored laboratorijskih analiza krvi i urina. Ovim pregledom prikazuje se struktura različitih organa trbušne duplje: jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezdi, mokraćne bešike, prostate, velikih krvnih sudova abdomena.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata omogućava precizan uvid u izgled štitaste žlezde i mekog tkiva oko nje – paraštitaste žlezde, mišića, vezivno-tkivnog omotača, limfnih čvorova i pljuvačne žlezde. Zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici, može se videti oblik, proceniti struktura i izmeriti veličina pomenutih činilaca.

Ultrazvučni pregled testisa

Ultrazvučni pregled testisa je bezbolna i jednostavna metoda za pacijenta, bez rendgenskog zračenja, kojom lekar može jednostavno definisati problem. Ukoliko se kod pacijenta pojave tegobe poput bola i otoka na testisima, precizno se može pronaći uzrok tegoba pacijenta. Osim toga, ultrazvučni pregled testisa se vrši i ukoliko pacijent ima problema sa impotencijom ili sterilitetom.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

 

Naš tim

Dr Jasenka Grebenarović

OBRAZOVANJE Univerzitet: Medicinski fakultet u Beogradu, specijalizacija radiolog Diplomirala 31.08.1982., specijalizirala 07.11.1990. na Vojno medicinskoj akademiji (zvanje lekar spec. radiolog). ISKUSTVO Radiolog u KBC Zvezdara. Od 1998. šef gastrointestinle dijagnostike…

Više informacija