fbpx

Ultrazvuk kukova

Cena usluge: 6.000,00 RSD

Ultrazvuk kukova je sigurna i bezbolna dijagnostička procedura.

Tokom pregleda, ultrazvučni aparat šalje zvučne talase u područje kuka, a slike se snimaju na računaru. Crno-bele slike prikazuju unutrašnje strukture kuka, uključujući gornji deo butne kosti (glava bedrene kosti) i njegov otvor (acetabulum) u karličnoj kosti. Ova procedura najčešće se obavlja na bebama do oko 6 meseci starosti.

Zašto se obavlja ultrazvučni pregled kukova?

Ultrazvuk kuka se obavlja preventivno nakon mesec dana života. Takođe ultrazvuk se obavlja onda kada postoji sumnja na problem koji se naziva razvojna displazija kuka. RDK je deformacija kuka koja se može dogoditi pre, tokom ili nedeljama ili mesecima nakon rođenja.

U kuku koji normalno funkcioniše, glava bedrene kosti udobno se odmara u ležištu. Kod beba sa RDK glava bedrene kosti kreće se napred-nazad unutar udubljenja; u ozbiljnijim slučajevima može se pomeriti iz ležišta, ali se pritiskom može vratiti na mesto (ova pojava se naziva iščašenje). U najtežim slučajevima nije moguće “vratiti” glavu butne kosti u ležište.

Verovatnoća za nastanak displazije raste u sledećim situacijama:

  • trudnoće u kojima je fetus skučen u materici (zbog smanjenja količine amnionske tečnosti)
  • neprirodan položaj bebe u materici (položaj krsta)
  • bebe sa porodičnom istorijom displazije

Takođe, RDK se češće javlja kod devojčica nego kod dečaka i među prvorođenom decom u odnosu na drugorođenu decu.

Lekari će razmotriti sve ove faktore kada odlučuju da li je neophodno obaviti pregled kukova. Pored toga, beba će biti upućena na ultrazvuk ako lekar otkrije abnormalnosti kuka tokom fizičkog pregleda, kao što su:

  • pri rođenju, nemogućnost pomeranja butine prema kuku koliko je to normalno moguće
  • „klik“ kuka koji je lekar čuo ili osetio prilikom pomeranja butine novorođenčeta prema spolja tokom rutinskog pregleda
  • razlike u dužini ili izgledu nogu novorođenčeta

Kako pripremiti bebu za ovaj pregled?

Obično ne morate učiniti ništa posebno da biste pripremili bebu za ultrazvuk kuka. Trebalo bi obavestiti doktora o lekovima koje Vaša beba uzima pre nego što započne sam pregled.

Kako se obavlja pregled?

Roditelji obično dolaze na pregled i tokom celog trajanja pregleda ostaju uz svoje dete kako bi mu pružili sigurnost i podršku. Od njih će se tražiti da delimično svuku bebu i uklone pelenu. Beba će biti postavljena na sto ležeči na leđima ili boku.

Doktor radiolog obučen za ultrazvučno snimanje raširiće bistri gel po koži kuka. Ovaj gel pomaže u prenošenju zvučnih talasa. Tada će nasloniti mali štapić (pretvarač) preko gela. Pretvarač emituje visokofrekventne zvučne talase i računar meri kako se zvučni talasi odbijaju od tela. Računar te zvučne talase pretvara u slike koji zatim doktor analizira.

Postupak obično traje izuzetno kratko od 10 do 20 minuta. Obično se ispituju oba kuka radi poređenja.

Online zakazivanje: Ultrazvuk kukova

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.