fbpx

Audiometrija

Cena usluge: 10.000,00 RSD

Audiometrija, je pregled koji traje nekoliko minuta i potpuno je bezbolan. Ovaj test se obavlja kako bi se utvrdio prag sluha pacijenata. Obavlja se kada god pacijent posumnja na oslabljeni nivo sluha ili na potpuni gubitak sluha. Ako je potrebno, lekar će pre same audiometrije ukloniti cerumen ispiranjem ušiju vodom ili pincetom.

Audiometrija se može obavljati na više načina – tradicionalan način na koji se obavlja provera sluha jeste korišćenje slušalica. Svaki put kada pacijent čuje zvuk treba da podigne levu ili desnu ruku, u zavisnosti od toga kojim uhom je detektovao zvuk.

Testovi se obavljaju na isti način i kod testiranja dece, s tim što je pomeranje određenih delova tela i reakcija očima kod manje dece najčešće sponatana, tako da su rezultati često nedovoljno merljivi.

Sa napretkom tehnologije i provera sluha se vrši na drugačiji način. Iako se u nekim siuacijama i dalje obavlja tradiconalna provera, sve je prisutniji princip audiometrije analizom grafičkog zapisa dobijenog aparatom koji se naziva audiogram.

Grafički zapis zapravo predstavlja slušno polje pacijenta i prikazuje raspon svih intenziteta i frekvencije zvukova koje pacijent čuje. Obično se prikazuje tabelarno ili pomoću grafikona sa upisanim vrednostima frekvencije zvuka upisanim na vodoravnoj osi i jačinom zvuka na vertikalnoj osi.

Ostali testovi uključuju pregled merenjem elastičnosti bubne opne i lanca kostiju u uhu ili vestibularni pregled koji meri ravnotežu pacijenta.

Online zakazivanje: Audiometrija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.