fbpx

Bronhoskopija

Cena usluge: 36.300,00 RSD

Bronhoskopija je dijagnostička procedura koja omogućava pregled pluća i disajnih puteva pomoću tanke cevi (bronhoskopa) koja se plasira kroz nos ili usta pacijenta. Najčešće se koristi fleksibilni bronhoskop dok je rigidni potreban u specifičnim situacijama kao što je krvarenje u plućima ili strano telo u disajnim putevima. Najčešći simptomi koji ukazuju na to da je neophodno obaviti bronhoskopiju, u cilju dijagnostikovanja bolesti su:

  • hronični kašalj
  • infekcija
  • neobičan nalaz na radiografije pluća.

U toku bronhoskopije se može uzeti uzorak tkiva pluća za biopsiju, ukloniti strano (telo ili neki drugi uzrok opstrukcije disajnih puteva) ili administrirati terapija.

 

Zašto se izvodi bronhoskopija

Bronhoskopija se obično izvodi kako bi se utvrdio uzrok problema sa disanjem (problema sa plućima). Na primer, izvodi se u slučaju kada pacijent ima hroničan kašalj ili abnormalan nalaz na radiografiji.

Razlozi izvođenja bronhoskopije su sledeći:

  • Dijagnostika plućnih oboljenja
  • Potvrda plućne infekcije
  • Biopsija
  • Odstranjivanje mukusa (sluzi) iz pluća
  • Odstranjivanje stranog tela ili nekog drugog uzroka opstrukcije disajnih puteva
  • Postavljanje stenta u disajne puteve
  • Tretman problema na plućima (interventna bronhoskopija) poput krvarenja, strukture disajnih puteva ili kolabiranog plućnog krila (pneumotoraks)

Tokom pojedinih procedura, posebni instrumenti mogu biti plasirani kroz bronhoskop, poput instrumenta za uzimanje tkiva za biopsiju ili elektrokautera za zaustavljanje krvarenja.

Kako se izvodi bronhoskopija?

Procedura traje od 30 do 60 minuta i izvodi se u analgosedaciji. Sedativ se daje intravenski tako da se pacijent oseća pospano dok je i dalje u budnom stanju sa samostalnim disanjem i očuvanom sposobnošću odgovaranja na postavljena pitanja. Nakon završetka, sećanje na obavljenu proceduru je uglavnom slabo očuvano. Pre uvođenja bronhoskopa, anestetik u spreju ili gelu se nanosi u nos i grlo kako bi se prevenirao kašalj i nagon za povraćanjem. Nakon pojave osećaja utrnulosti, bronhoskop se uvodi kroz nos ili usta. Na vrhu se nalazi kamera i izvor svetla pa se slika dobija na monitoru. Tokom procedure se može javiti osećaj neprijatnosti ali ne i bol. Nakon procedure, ne savetuje se uzimanje hrane i vode sve dok postoji osećaj utrnulosti. Normalna je pojava bola u grlu, promuklosti, kašlja i bolova u mišićima nakon obavljene bronhoskopije.

Online zakazivanje: Bronhoskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.