fbpx

Ergometrija – test opterećenja srca

Cena usluge: 9.000,00 RSD

Ergometrija odnosno test opterećenja srca omogućava procenu srčane aktivnosti tokom fizičkog napora. Fizičko opterećenje pojačava brzinu i snagu otkucaja srca pa tako može ukazati na probleme dotoka krvi u srce. Test podrazumeva hodanje na traci ili vožnju bicikla u mestu, uz praćenje srčanog ritma, krvnog pritiska i disanja. Ova dijagnostička procedura je indikovana u slučajevima kada pacijent pokazuje znake ili simptome bolesti koronarnih arterija ili nepravilnog rada srca. Test je od velikog značaja za planiranje terapije, merenja uspešnosti već primenjenih mera lečenja i procene ozbiljnosti prethodno utvrđenog kardiološkog oboljenja.

Zašto se obavlja test opterećenja?

Lekar predlaže test opterećenja srca radi:

  • dijagnoze bolesti koronarnih arterija. Koronarne arterije dopremaju krv u srčani mišić, a mogu oboleti usled delovanja različitih faktora – najčešće je u pitanju ateroskleroza.
  • dijagnoze abnormalnog srčanog ritma. Aritmije nastaju kada postoji nepravilnost u sprovođenju električnih impulsa koji koordinišu srčani ritam. Ritam tada postaje ubrzan, usporen ili nepravilan.
  • utvrđivanja terapije srčanih oboljenja. Ukoliko je dijagnoza pojedinih srčanih oboljenja već postavljena onda ergometrija pomaže u proceni uspešnosti propisane terapije.

Nekada je potrebno kombinovati test opterećanja sa drugim metodama poput ehokardiografije ili scintigrafije.

Pacijentu će biti savetovano da ne uzima hranu i tečnost i prekine pušenje u određenom vremenskom periodu pre procedure. Unos kofeina se obično zabranjuje minimum 24 sata pre testiranja. Ukoliko pacijent koristi inhalator zbog smetnji sa disanjem onda se preporučuje da se isti ponese i bude dostupan tokom testa opterećenja.

Ergometrijsko ispitivanje traje oko 15 minuta tokom kojih pacijent vozi stacionarni bicikl. Elektrode se postavljaju na grudi, ruke i noge kako bi se pratila EKG aktivnost srca dok se oko ruke postavlja sfingomanometrijska manžetna kako bi se pratio krvni pritisak. Nekada se od pacijenta traži da diše u specijalno dizajniran tubus povezan sa aparatom koji prikazuje obrazac disanja. Nivo fizičkog opterećanja je u početku nizak, a onda se progresivno povećava do određenog ciljnog pulsa ili pojave simptoma koji onemogućavaju dalji nastavak testiranja. Simptomi i znaci koji se mogu javiti u toku treninga su:

  • bol u grudima
  • nedostatak vazduha
  • abnormalno visok ili nizak krvni pritisak
  • abnormalni srčani ritam
  • vrtoglavica
  • malaksalost
  • određene promene u EKG zapisu

Nakon završetka vežbanja, pacijent leži mirno sa instrumentima koji nastavljaju da prate srčanu aktivnost i pritisak još nekoliko minuta koliko je potrebno da se svi mereni parametri vrate u normalu.

Online zakazivanje: Ergometrija – test opterećenja srca

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.