fbpx

Jednodozna nadoknada gvožđa uz pripremu pacijenta za primanje terapije i davanje terapije uz nadzor lekara

Cena usluge: 19.000,00 RSD

Nadoknada gvožđa u jednoj dozi

Nadoknada gvožđa u samo jednoj dozi je moguća intravenskom primenom preparata gvožđe(III)-izomaltozid 1000. Tradicionalno, nedostatak gvožđa u organizmu se koriguje dugotrajnim uzimanjem tableta. Da bi nadoknada bila adekvatna, oralni preparati gvožđa se moraju uzimati najmanje 3 meseca, a po potrebi i duže. Gvožđe(III)-izomaltozid 1000 je revolucionarni preparat koji se primenjuje putem infuzije u samo jednoj dozi, što je značajna olakšica u odnosu na standardno lečenje. Pritom, infuzija gvožđa (III) – izomaltozid 1000 uvek daje željene rezultate, što ne mora biti slučaj sa oralnim preparatima čiji efekat zavisi od kvaliteta apsorpcije gvožđa u digestivnom traktu. Dakle, oralni preparati nisu pogodni za pacijente sa poremećajima resorpcije u crevnom traktu, kao i za one kojima je potrebna brza nadoknada gvožđa. Gvožđe(III)-izomaltozid 1000 uvek daje bolje rezultate u odnosu na oralne preparate za značajno kraće vreme. Oralni preparati neretko uzrokuju mučninu i opstipaciju sa pojavom crne stolice.

 

Šta je gvožđe(III)-izomaltozid 1000?

Gvožđe(III)-izomaltozid 1000 je preparat gvožđa pogodan za direktnu intravensku primenu u samo jednoj dozi. Gvožđe je u preparatu vezano za polisaharide tako da formira jedinjenje koje se može bezbedno transportovati kroz krv do organa u kojima se nalaze rezerve gvožđa. Po pristizanju u ciljne organe, posebne ćelije makrofagi apsorbuju to jedinjenje (gvožđe-III-izomaltozid) i razbijaju ga kako bi izdvojili gvožđe koje se potom pakuje u komplekse za skladištenje (hemosiderin i feritin). Time se postiže brza i efikasna dopuna ispražnjenih rezervi gvožđa, bez potrebe za dugotrajnim ispijanjem tableta koje mogu imati određene neželjene efekte. Iz dopunjenih rezervi, gvožđe se dalje vezuje za proteinske nosače i tako transportuje putem krvi do ciljnog tkiva.

 

Kako se gvožđe(III)-izomaltozid 1000 primenjuje?

Monofer se daje u sporoj intravenskoj infuziji koja traje oko 1h uz nadzor lekara. Pre primene Monofera, neophodan je pregled hematologa kako bi se laboratorijskim analizama utvrdio tačan deficit gvožđa u organizmu i odredila pogodna doza Monofera potrebna za adekvatnu dopunu rezervi. Pre primanja Monofera nije potrebna nikakva posebna priprema. Ubrzo po završetku infuzije pacijent je spreman da ide kući. Lekar određuje datum ponavljanja specifičnih laboratorijskih analiza kako bi se potvrdili željeni efekti terapije.

 

Koje su prednosti gvožđe(III)-izomaltozida 1000 u odnosu na oralne preparate gvožđa?

Prednosti gvožđe(III)-izomaltozida 1000 u odnosu na oralne preparate gvožđa su:

 • nadoknada gvožđa se sprovodi u samo jednoj dozi, eliminiše potrebu svakodnevnog, dugotrajnog ispijanja tableta
 • simptomi anemije usled nedostatka gvožđa se mnogo brže otklanjaju
 • pravi izbor za pacijente sa ozbiljnijim nedostatkom gvožđa kojima je potrebna brza nadoknada
 • jedino rešenje za pacijente kod kojih oralni preparati ne deluju usled različitih poremećaja apsorpcije u digestivnom traktu
 • pravo rešenje za pacijente koji teško podnose oralne preparate zbog pojave mučnine i povraćanja
 • nema neželjenih efekata koji se neretko javljaju tokom uzimanja oralnih preparata (mučnina, povraćanje, opstipacija, crna stolica itd.)

 

Ko su pogodni kandidati za nadoknadu gvožđa u jednoj dozi?

Nadoknada gvožđa u jednoj dozi putem infuzije gvožđe(III)-izomaltozid 1000 je pogodna metoda lečenja pacijenata starijih od 18 godina sa anemijom usled nedostatka gvožđa. To su uglavnom žene u reproduktivnom periodu koje imaju deficit gvožđa usled gubitka krvi tokom menstrualnog ciklusa. Idealni kandidati su i pacijenti sa nedostatkom gvožđa usled poremećaja apsorpcije u crevima ili ishrane koja podrazumeva izbegavanje životinjskih proizvoda. Infuzija gvožđe(III)-izomaltozida 1000 je jedino rešenje za pacijente koji ne podnose oralne preparate ili ih koriste duže vremena bez željenih rezultata, kao i u slučajevima poput trudnoće, a na osnovu procene lekara kada je očigledno neophodna brza nadoknada gvožđa. Prema rezultatima pojedinih istraživanja, čak 20% trudnica u Evropi je anemično. Brza nadoknada u trudnoći je nekada neophodna jer se nedostatak gvožđa povezuje sa manjom masom novorođenčeta i prevremenim porođajem.

 

Zašto je važna nadoknada gvožđa?

Nadoknada gvožđa je važna kako bi se otklonili simptomi i znaci anemije usled nedostatka gvožđa. Anemija je smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca usled opadanja sinteze hemoglobina čiji je najčešći uzrok nedostatak gvožđa. Time se smanjuje kapacitet krvi da transportuje kiseonik pa se javljaju sledeći simptomi i znaci:

 • umor
 • glavobolja i vrtoglavica
 • razdražljivost
 • malaksalost
 • intolerancija napora
 • otežano disanje
 • lupanje srca
 • opadanje kose i lomljivost noktiju
 • bledilo kože i sluznica

Online zakazivanje: Jednodozna nadoknada gvožđa uz pripremu pacijenta za primanje terapije i davanje terapije uz nadzor lekara

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.