gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Urtikarija

Urtikarija (koprivnjača) je alergijska reakcija koja se karakteriše pojavom osipa (urtika). Izgled urtika identičan je promenama koje izaziva kopriva u kontaktu s kožom, po čemu je u narodu i dobila ime – koprivnjača. Urtikarija se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi i najčešće je izazvana alergijama. Iako se najčešće povlači u roku od nekoliko nedelja ili manje, za neke ljude predstavlja ozbiljan i dugoročnan problem.

Uzroci

Najčešći uzroci koji izazivaju urtikariju su alergeni – hrana, lekovi, inhalacioni alergeni (polen i prašina) i ubodi insekata (pčela, osa, stršljen). Osim navedenog, alergen može biti i hladnoća, pritisak na kožu ili kontakt kože sa određenim materijalom. Ako se urtikarija ispolji odmah nakon kontakta sa alergenom radi se o akutnoj korivnjači. Tada se jasno može prepoznati uzrok, a koprivnjača prođe ili spontano ili uz lečenje. Postoji i hronična koprivnjača kojoj se uzrok najčešće ne zna, a ona traje duže od 6 nedelja i u ovom slučaju je obavezno imati lekarski nadzor i upotrebljavati lekove koje će ublažiti simptome bolesti.

Simptomi

Prilikom kontakta sa alegenom koji izaziva alergiju, simptomi koji nastaju na koži su:

  • Crvenilo
  • Svrab
  • Pojava urtika

Urtike su izdignuti osip na koži i može biti različitih veličina. Te urtike se mogu seliti s jednog mesta na drugo i mogu se spajati, pa na taj način nastaju jako velike urtike, čak do veličine dlana. Sama urtikarija nije opasna po život, već je samo neprijatna, tako da je za pacijenta dobar ishod ukoliko se alergijska reakcija zadrži samo na osipu. Stanje je rizično ukoliko se jave povišena temperatura i otok usana, jezika, kapaka, dlanova ili otok ždrela koji može dovesti do gušenja.

 

Kada se urtikarija pojavi kao reakcija na spoljne činioce, najbitnije je ukloniti alergen koji dovodi do pojave simptoma. Ako je vam je alergen već poznat, treba izbegavati kontakt s njim da ne bi došlo do razvoja reakcije. 

 

Lečenje

Lečenje urtikarije (koprivnjače), može podrazumevati upotrebu lekova, no to nije nužno uvek slučaj. Naš alergolog u Alfa MEDICA poliklinici će na osnovu anamneze, kliničke slike i niza testova predložiti najbolju terapiju za vas. Terapija bez lekova uglavnom podrazumeva restriktivnu dijetu i izbegavanje alergena kao i mogućih faktora koji uzrokuju urtikariju. Osim toga, veoma je bitna antistres terapija jer stres dodatno pogoršava stanje alergije.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija