facebook
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Imunoterapija

Imunoterapija je jedna vrsta “vakcine” protiv uzročnog alergena. Dok vakcinacijom protiv zaraznih bolesti podstičemo naš imunološki sistem da se bori protiv mikroorganizama, imunoterapija umanjuje burnu reakciju imunološkog sistema. Alergija je jedna od najčešćih nezaraznih bolesti i zbog svoje velike učestalosti naziva se epidemijom 21. veka. Epidemiološka istraživanja ukazuju da oko 25% ukupne svetske populacije boluje od neke alergije. Utvrđeno je da od 10-25% stanovništva ima alergijsku kijavicu, kao najčešću manifestaciju alergijske bolesti.

Cilj imunoterapije

Cilj imunoterapije je da kontinuiranom primenom odgovarajućih doza alergena stvorimo toleranciju na alergen koji uzrokuje neprijatne simptome. Preporučuje se da ova vrsta terapije traje od tri do pet godina, a za nju postoji i određeni protokol. U početku se daje rastuća doza alergena, a zatim se postepeno smanjuje dok se na kraju ne prekine. Veoma je važno da pacijent izdrži terapiju do kraja, ne bi li se stvorila otpornost organizma na alergen.

Kada se preporučuje imunoterapija?

Imunoterapija se preporučuje ukoliko vam se pojavljuje alergijski rinitis kada ste izloženi alergenu. Alergijski rinitis je imunološka reakcija koja nastaje kao rezultat izlaganja alergenima spoljašnje sredine kod osoba koje imaju genetske predispozicije za alergijsku reakciju. Kontakt sa određenim alergenom dovodi do oslobađanja medijatora alergijskih reakcija, te se pojavljuju simptomi poput kijanja, sekrecije i zapušenog nos, kao i svraba nosne sluznice.

 

Imunoterapija značajno smanjuje preosetljivost organizma na alergen. Alergija se, nažalost, ne može trajno izlečiti, ali posle imunoterapije bolesnik ima izuzetno male tegobe tokom perioda trajanja alergena, ili ih nekoliko godina uopšte neće imati, ali one se posle nekog vremena mogu opet ispoljiti.

 

Preventivna imunoterapija

Ova metoda se koristi samo onda kada pacijent ima veoma izražene tegobe, odnosno kada lekovi ne daju zadovoljavajuće rezultate. Imunoterapija u ranom uzrastu nema svrhe, jer se ne zna kada će ko ispoljiti simptome alergije. Tek kad problem postane aktuelan i kada konzervativna terapija ne daje rezultate, onda se primenjuje ova metoda. Ona može da se kombinuje sa lekovima i tada daje još bolji učinak.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem onilne formulara.