facebook
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergološki testovi

Alergološki testovi predstavljaju vid dijagnostikovanja osetljivosti organizma pacijenta na alergene. Alergološki testovi se koriste u dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz vazduha, hrane i druge alergene, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti (alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, bronhijalna astma, urtikarija, atopijski dermatitis i dr). Na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, naš lekar će indikovati testiranje na određenu grupu alergena.

Šta je alergija?

Alergija predstavlja promenjeno, preosetljivo stanje imunog sistema pojedinih osoba na materije iz okruženja. Osnovna uloga imunog sistema je da odbrani telo od svega što je potencijalno štetno i strano, bilo da je poreklom iz unutrašnje ili spoljašnje sredine. Nekada organizam bezopasne činioce iz okoline prepoznaje kao opasne, pa zato organizam reaguje nizom burnih reakcija. Alergijа može biti nаslednа (kod osobа sа urođenom sklonošću dа nа аlergene, sа kojimа se svаkodnevno susreću u životu) i stečenа, kojа kod pojedinih osobа može nаstаti tokom životа, nаkon dugotrаjnog kontаktа sа svаkodnevnim ili novim vrstаmа аntigenа.

Kako prepoznati alergiju?

Ukoliko vam se pojave simptomi koji podsećaju na kijavicu (kašalj, suzenje očiju, osip na koži, gušenje itd) neposredno posle izloženosti nekom od poznatih alergena, trebalo bi da posetite alergologa koji će sprovesti niz dijagnostičkih procedura i nakon toga prepisati najbolju terapiju za vas.

 

Ako vaše dete ima genetsku predispoziciju za alergijske reakcije, alergološki testovi su veoma preporučljivi, budući da se zahvaljujući njima, osetljivost organizma na neki spoljni faktor može lako utvrditi.

 

Alergološki testovi – Prick kožni test

Prick kožni test na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavlja osnovni alergološki test pomoću kojeg se dokazuje preosetljivost (alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane. Test je bezbolan i traje oko 20-30 minuta.

Testiranje se izvodi tako što se na kožu unutrašnje strane podlaktice kapaljkom nanosi po jedna kap  rastvora svakog alergena. Ukoliko postoji alergija na neki od testiranih alergena, na mestu na kojem je izvršen test će se posle određenog vremena pojaviti otok, svrab i crvenilo. Alergološki testovi su apsolutno bezbedni i bezbolni, budući da se testiranje vrši na maloj površini kože.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.