gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergija na sunce

Alergija na sunce se najčešće javlja kao posledica promene struktura proteina u koži, koje su izazvane UV zračenjima. Promene na koži u vidu osipa koje nastaju kod ljudi alergičnih na sunce, zovu se fotodermatoze. Alergija na sunce pogađa 10-20% stanovništva i umnogome se razlikuje od drugih alergija, budući da se alergijska reakcija manifestuje samo kao osip na koži.

Simptomi

Simptomi koji se pojavljuju na koži kao posledica alergije nisu opasni po život, ali mogu biti veoma neprijatni, pa čak i bolni. Alergija na sunce ne izaziva nikakve vrste gušenja, niti ostavlja bilo kakve trajne posledice na koži. Alergijska reakcija se najčešće javlja u večernjim časovima, nakon celodnevnog izlaganja suncu. Najčešći simtomi su:

  • Crvenilo
  • Svrab
  • Osip

Početnu reakciju kože obično prati otvrdnuće osipa, zatim se javlja svrab, a ako se ništa ne preduzima, promena se obično povlači sama od sebe za nekoliko dana. Zanimljivo je naglasiti kako osip koji se javlja kod alergičara ima karakterističan izgled uboda insketa.

Uzroci nastanka

Alergija na sunce će se pre pojaviti kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu vrstu osetljivosti kože. Osim genetske predispozicije, osetljivost na sunce se može pojaviti i kao posledica korišćenja nekih lekova (antihistaminici, neki antibiotici, lekovi protiv gljivica, diuretici, antidepresivi itd). Korišćenje nekih šampona, kupki ili sapuna, takođe može dovesti do preterane osetljivosti kože, te izazazvati alergijsku reakciju na koži.

 

Alergija na sunce, ukoliko se pojavi u blagom obliku, može se ublažiti u kućnim uslovima stavljanjem hladnih obloga na zahvaćeno mesto i izbegavanjem sunca narednih nekoliko dana dok se alergija u potpunosti ne povuče.

 

Prevencija

Fotodermatoze uzrokovane su UV-B zračenjem kojeg možemo blokirati pomoću većine krema za sunčanje, ali i UV-A zračenjem koje prodire mnogo dublje u kožu. Pre letnje sezone posetite našeg alergologa koji će vas pregledati i dati najbolje savete za čuvanje kože u letnjem periodu. Nizom testova u Alfa MEDICA poliklinici će se utvrditi u kojoj meri je vaša koža osetljiva i na osnovu toga dati najbolje smernice. Saveti koji se odnose na prevenciju su uglavnom:

Postepeno izlaganje suncu
Izlažite se suncu više puta dnevno u kraćim intervalima (najpreporučljivije posle 16h), da bi se koža privikla na sunce.

Korišćenje zaštitne kreme
Ljudima koji su alergični na sunce se preporučuje krema sa jakim zaštitni faktorom. Ističemo da je bitno posavetovati se sa alergologom pre kupovine kreme, budući da neke sadrže supstance koje mogu pojačati osetljivost kože.

U zavisnosti od toga koliko su jake vaše alergijske reakcije, naš lekar vam može prepisati i lekove koji će vam pomoći da ublažite ili izbegnete neprijatne simptome koji se pojavljuju kao posledica alergije na sunce.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija