gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergija na polen

Alergija na polen nastaje kada imuni sistem bezazlene stvari iz okoline protumači kao opasnost, pa pokrene niz burnih odbrambenih reakcija. Razlog za ovakvo ponašanje organizma nije u potpunosti poznat, ali su se naučnici složili da genetska predispozicija ovde igra veliku ulogu. Alergija na polen obično počinje u martu i može trajati čak i do kraja oktobra.

 

Alergija na polen se najčešće javlja kod dece ili u periodu adolescencije, ali postoji mogućnost i da se alergija razvije i u poznijoj dobi.

 

Simptomi

Iako alergija na polen ima slične simptome kao kijavica, ove dve stvari se umnogome razlikuju, budući da kijavicu izazivaju virusi, a alergiju bezopasni vanjski činioci.

Najčešći simptomi alergije:

  • Crvene, suzne, nadražene oči
  • Kijanje
  • Vodena sekrecija iz nosa
  • Svrab i crvenilo u nosnoj sluznici
  • Suvi kašalj
  • Otežano disanje
  • Urtikarija (crvenilo kože, dermatitis)

Alergija na polen ima nekoliko okidača:

  • Polen drveća (u toku proleća)
  • Polen trava (krajem proleća i početkom leta)
  • Polen korova (u toku jeseni)

Dijagnoza

Mnogi ljudi i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. Iako vam se simptomi čine bezopasni, veoma je bitno posetiti alergologa u Alfa MEDICA poliklinici koji će vam prepisati najbolju terapiju za saniranje problema koji se pojavljuju zbog polena. Dijagnostikovanje alergije na polen se vrši anamnezom kliničke slike i nizom alergoloških testova.

Lečenje

Alergija na polen se, nažalost, ne može izlečiti, ali se neprijatni simptomi koje ona izaziva mogu uspešno ublažiti. Bitno je da posetite alergologa pre početka sezone alergija na polen (krajem februara) kako bi vam bila prepisana adekvatna terapija za ublažavanje burnih reakcija organizma. Osim toga, trebalo bi da izbegavate provetravanje doma u jutarnjim časovima, budući da tada ima najviše polena u vazduhu. Kako dan odmiče, koncentracija polena u vazduhu je manja.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija