gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergija na penicilin

Alergija na penicilin predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na ovaj antibiotik. Penicilini spadaju u grupu antibiotika koji remete sintezu ćelijskog zida bakterije. Ćelijski zid je odgovoran za postojanost bakterijske ćelije u različitim uslovima sredine, a naročito je značajan u sprečavanju prekomernog bubrenja bakterije. Remećenje intregiteta ćelijskog zida bakteriju čini podložnom prekomernom ulasku vode, a konačan efekat penicilina je uništavanje same bakterije.

Statistike su pokazale da se alergija na penicilin od strane pacijenata prijavljuje u velikom broju. Zato je veoma bitno posetiti alergologa, ukoliko se alergija na penicilin prepozna, da bi se uspostavio najbolji vid lečenja u budućnosti. Preosteljivost na penicillin javlja se u oko 1-10% pacijenata dok se anafilaktički šok, kao najozbiljnija reakcija preosteljivsti javlja u oko 0,05 %

 

Alergija na penicilin se razvija kada vaš imuni sistem  detektuje ovaj antibiotik kao štetnu supstancu, pa počne razvijati antitela. Budući da antitela oslobađaju svojevrsne hemikalije u organizmu, telo reaguje alergijskom reakcijom.

 

Simptomi:

  • Osip po koži
  • Koprivnjača
  • Svrab
  • Povišena temperatura
  • Otok
  • Gušenje
  • Svrab i suzenje očiju
  • Anafilaktički šok

Od velikog je značaja podela prema vremenu koje je proteklo od unošenja leka do ispoljavanja alergijske reakcije. Alergijske reakcije se, prema tome, dele na rane, ubrzane i kasne.

Rane reakcije nastaju prvog sata od primene leka. Ove reakcije su najteže i mogu da se ispolje u vidu anafilaktičkog šoka, hipotenzije, edema larinksa, urtikarije, angioedema i odgovorne su za fatalne ishode.

Ubrzane reakcije nastaju između jednog i sedamdeset drugog sata od davanja leka. Od simptoma najčešće se javljaju urtikarija ili angioedem i edem larinksa.

Kasne reakcije nastaju sedamdeset dva časa od primene leka, a praćene su osipom, povišenom temperaturom i bolovima u zglobovima.

Pojava osipa nakon sedamdeset dva sata od primene, može da ukaže da osip nije posledica preosetljivosti, te zato nije kontraindikacija za primenu penicillina, ali je potreban oprez. Kasne reakcije životno ne ugrožavaju pacijenta, ali su indikativne i mogu dovesti do dodatne senzibilizacije organizma i intenzivnijih reakcija u budućnosti.

Dijagnoza

Alergija na penicilin se dijagnostikuje anamnezom, kliničkom slikom i nizom testiranja. Ukoliko se otkrije da je pacijent alergičan na penicilin, postoji rizik od toga da je alergičan i na neke lekove slične penicilinu, no to ne mora nužno biti slučaj.

Lečenje

Jedini način da se organizam spreči od alergijskih reakcija na penicilin je izuzimanje ovog antibiotika iz primene u lečenju pacijenta. Kada se ustanovi alergija na penicilin, naš alergolog u Alfa MEDICA poliklinici će prepisati terapiju koja je najpogodnija za vas.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija