gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergija na JKS

Alergija na JKS – Jodna kontrastna sredstva (JKS) su hemijske supstance koje na bazi apsorpcije rendgenskih zraka omogućavaju uvid u  morfologiju vaskularnog i limfnog sistema, te indirektno pojedinih organa.

Neželjene reakcije prilikom primene kontrastnih sredstava mogu se manifestovati na mestu davanja, na tkivima i organima sa kojima su u kontaktu, kao i farmakodinamski na organima preko kojih se eliminišu iz organizma.

Učestalost neželjenih reakcija na JKS se kreće između 4,68 i 8,53% i zavisi od brojnih faktora:

  • vrste JKS
  • načina primene
  • hipersenzitivnog stanja pacijenta
  • prethodnog izlaganja JKS
  • prisustva pridruženih obolenja

Klinička slika

Klinička slika  se  može javiti  u vidu mučnine, povraćanja, glavobolje, osipa po koži ili pak da dođe do vitalno ugrožavajuće reakcije- anafilaktičnog šoka.

Dijagnoza

Dijagnoza alergijskih reakcija izazvanih JKS nije jednostavna. Ona je zasnovana na pažljivo uzetoj  anamnezi  i in vitro testovima koji čine kožni i dozno provokacioni test.

Zlatno pravilo za dijagnozu alergijskih reakcija izazavnih JKS i dalje ostaje anamnestički podatak o prethodno ispoljenoj neželjenoj reakciji na JKS.

Preventivne mere

Budući da se neželjene reakcije na JKS ne mogu predvideti kožnim i dozno provokacionim testovima  bitne su preventivne mere u cilju smanjenja rizika od neželjenih reakcija.

Ukoliko ste Vi pacijent kome treba da se radi ispitivanje preosteljivosti na jodno kontrastno sredstvo ili ste pacijent kome treba savetovati da pre dijagnostičke procedure uzima određene lekove zakažite konsultacije i pregled s našim alergologom.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija